Ook in Egypte schending godsdienstvrijheid

zaterdag, 22 augustus 2015
Nieuws
Voor de eerste keer heeft de Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid van de Verenigde Staten Egypte opgenomen in haar lijst van de ergste schenders van godsdienstvrijheid in de wereld.
201104kopten01

Voor de eerste keer heeft de Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid van de VS Egypte opgenomen in haar lijst van de ergste schenders van godsdienstvrijheid in de wereld. In haar jaarlijks rapport over 2011 adviseert de commissie aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken 14 landen aan te merken als landen van bijzondere zorg (Country of Particular Concern/CPC’s). Deze landen zijn: Birma, China, Egypte, Eritrea, Iran, Irak, Nigeria, Noord-Korea, Pakistan, Saoedi-Arabië, Soedan, Turkmenistan, Oezbekistan en Vietnam.

 

"CPC’s zijn landen die door hun gedrag aangemerkt kunnen worden als de ergste schenders van godsdienstvrijheid en mensenrechten," legde Leonardo Leo uit, voorzitter van de commissie. "In het geval van Egypte zijn voorbeelden van ernstige schending van godsdienstvrijheid waarin de regering is betrokken of die ze tolereert, dramatisch toegenomen sinds de publicatie van het rapport van een jaar eerder. Daarbij gaat het om geweld, inclusief moord, en een escalatie tegenover Koptische Christenen en andere religieuze minderheden. Sinds het aftreden van president Moebarak afgelopen februari gaat dit geweld onverminderd door zonder dat de regering de daders voor het gerecht brengt."

 

Te volgen landen

De commissie noemde ook enkele naties die ze op haar lijst van te volgen landen plaatst. Tot deze categorie behoren Afghanistan, Wit-Rusland, Cuba, India, Indonesië, Laos, Rusland, Somalië, Tajikistan, Turkije en Venezuela. Kerk in Nood publiceert eveneens elk jaar een rapport over de landen waar de Christenen vervolgd worden.

 

Bron: CWN