Ook Hamas zal moet onderhandelen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het besluit van een Egyptische rechter om de islamitische beweging Hamas buiten de wet te plaatsen is in lijn met de traditie van Egypte en de eisen van de Arabisch lente. Zoals de situatie er nu voorstaat is het ook goed voor de Palestijnen, voor wie dia
20140307Palestijnen01

Het besluit van een Egyptische rechter om de islamitische beweging Hamas buiten de wet te plaatsen is in lijn met de traditie van Egypte en de eisen van de Arabisch lente. Zoals de situatie er nu voorstaat is het ook goed voor de Palestijnen, voor wie dialoog zinvoller kan zijn dan geweld. De situatie van de Palestijnen in het door Hamas bestuurde Gaza is veel slechter dan op de Westelijke Jordaanoever. Dat zegt Samir Khalil Samir, de Egyptische Jezuïet en kenner van de Arabische wereld die in Beiroet leeft tegen AsiaNews.

Denkwijze

"De Egyptische voorlopige regering staat wegens veiligheidsoverwegingen achter de beslissing van de rechtbank in Cairo. Hamas wordt beschuldigd van betrokkenheid bij diverse aanvallen tegen Egyptische soldaten en burgers die sinds de val van de Egyptische president Morsi in de Sinaï hebben plaatsgevonden. De woordvoerder van Hamas noemt Egypte een tegenstander van het Palestijnse verzet. Deze mening is ook de politicus Bassam Naim toegedaan die zei dat "dergelijke beslissingen een poging zijn om het verzet te breken en de Israëlische bezetting te steunen." Het verbannen van Hamas uit de poliitiek in het midden-oosten weerspiegelt de Egyptische denkwijze. Laten we niet de vredesovereenkomst tussen Anwar Sadat en Menachem Begin in 1979 vergeten die de Egyptische leider het leven kostte. Voor de moslimbroederschap was Sadat een verrader, maar de Egyptenaren beschouwden hem nooit zo. Hamas buiten de wet stellen is een manier om te zeggen dat het belangrijk is de diplomatieke weg te bewandelen. Hoewel het begrijpelijk is dat de Palestijnen na alle ongerechtigheid hen door Israël aangedaan gewelddadig en oneerlijk reageren, moet toch de conclusie zijn dat geweld politiek gezien nergens toe leidt.

Vredesovereenkomsten

Acties tegen Israël, in strijd met wederzijdse overeenkomsten, hebben de Israëli’s ertoe gebracht nederzettingen te bouwen in bezet gebied, waarbij ze veiligheid als excuus gebruiken. Op die manier hebben de Palestijnen stukje bij beetje hun land verloren. De enige keer dat Israël Arabisch gebied teruggaf, was toen het de Sinai teruggaf aan Egypte. Het was de enige keer dat het grondgebied teruggaf dat het eerst bezet had. Daaruit blijkt dat in de relatie tussen Israël en de Palestijnen vredesovereenkomsten meer resultaat opleveren dan wraak en terrorisme. Onder de regering van Mohammed Morsi bestonden er min of meer geheime afspraken met Hamas dat ze de Sinai konden bezetten. Het eerste wat Hamas deed na de opstand tegen Morsi was op 30 juni Egyptische militairen, christenen en burgers aanvallen in de Sinai.

Dialoog

Het is daardoor begrijpelijk dat Egypte Hamas niet kan zien als verdediger van Egypte, noch als een verdediger van de Palestijnse belangen. De feiten spreken voor zich: Hamas is anti-Palestijnen en de situatie in Gaza is slechter dan op de westelijke Jordaanoever. Het is tijd dat we ons ontdoen van ideologieën. Een parabel in het Evangelie zegt ‘Welke koning zou niet voordat hij ten strijde trekt, neerzitten en besluiten of hij met 10.000 troepen met succes kan optrekken tegen een andere koning met 20.000 troepen? Al hij besluit dat niet te doen, zal hij een afgezant sturen om de voorwaarden voor vrede te vernemen.’ Wij bevinden ons in dezelfde situatie. Met de vermeende steun van de Arabisch wereld probeerden de Palestijnen oorlog te voeren met Israël. Maar de Palestijnen waren niet opgewassen tegen Israël, ook al omdat het westen, met de VS voorop, achter Israël staat. Gegeven deze situatie is dialoog de enige manier om te krijgen wat mogelijk is om de Palestijns staat op de bouwen. Politiek is de kunst van het mogelijke. Dat is wat Egypte wil: niet langer oorlog voeren langs de lijnen die de Arabische Lente heeft getrokken. In Egypte streeft de Arabische Lente ernaar een meer moderne en democratische staat te creëren na decennia dictatuur."

Bron: AsiaNews
Foto: anjameulenbelt.nl