Ontzetting over rmoord op 12 christelijke bootvluchtelingen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Italiaanse bisschoppenconferentie en de Italiaanse moslimgemeenschap hebben ontdaan gereageerd op het vermoedelijk religieus gemotiveerde geweld op een vluchtelingenboot in de Middellandse Zee.

De Italiaanse bisschoppenconferentie en de Italiaanse moslimgemeenschap hebben ontdaan gereageerd op het vermoedelijk religieus gemotiveerde geweld op een vluchtelingenboot in de Middellandse Zee. De Italiaanse politie arresteerde donderdag vijftien islamitische vluchtelingen uit Senegal en Ivoorkust op verdenking van doodslag. Volgens ooggetuigen gooiden zij tijdens de overtocht naar Europa twaalf christelijke medevluchters uit Nigeria en Ghana uit religieuze haat overboord.

"We staan voor een nieuwe dimensie in het vluchtelingendrama", zei het hoofd van de vluchtelingenzielzorg van de Italiaanse bisschoppen, Giancarlo Perego, vandaag tegenover Avvenire. Het voorval is volgens hem een "drama van de vertwijfeling". Perego waarschuwde ervoor de religieuze haat hierbij als motief op de voorgrond te stellen. De voorzitter van de vereniging van islamitische gemeenschappen van Italië, Izzedin Elzir, veroordeelde het voorval als "barbarij" en een "hoogste maat aan onmenselijkheid". Tegelijk riep Elzir de politiek op tot handelen. Die moet haar "cultuur van onverschilligheid" opgeven. Elzir verwees daarbij naar een dienovereenkomstige uitspraak van paus Franciscus.

Dialoog van de godsdiensten
Kardinaal Francesco Montenegro, binnen de bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor vluchtelingen, riep volgens Avvenire op tot de dialoog van de godsdiensten. Gebeurt dat niet, dan ontstaan er muren die hoger zijn dan de Berlijnse Muur, aldus de aartsbisschop van het Siciliaanse Agrigent. Alleen al in de afgelopen week kwamen tienduizend bootvluchtelingen over de Middellandse Zee in Europa aan.

Bron: Katholiek Nieuwsblad