Ontvoerde Syrische nonnen vrijgelaten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Dertien Libanese en Syrische nonnen die in december door Islamistische rebellen in Syrië werden ontvoerd zijn vrijgelaten. Dat melden verschillende media.
140310_syrie01

Dertien Libanese en Syrische nonnen die in december door Islamistische rebellen in Syrië werden ontvoerd zijn vrijgelaten. Dat melden verschillende media.

De zusters, die na de verovering van de Christelijke stad Maaloula werden gekidnapt, werden vorige week vrijgelaten en tijdelijk in West-Libanon ondergebracht. Zondagavond keerden zij naar Syrië terug.

Drie maanden lang was onduidelijk waar de vrouwelijke religieuzen verbleven en hoe zij het maakten. De vrijlating zou mogelijk zijn gemaakt door inspanningen van het Syrische regeringsleger, aldus de Syrische Grieks-Orthodoxe Bisschop Louka Khoury.

Het is nog onduidelijk wie de zusters ontvoerd heeft en waarom zij nu zijn vrijgelaten. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zouden de ontvoerders strijders zijn van het Al Nusra Front, een tak van Al Qaida en een van de radicale groeperingen die tegen het Syrische leger vecht. De vrijlating zou tot stand zijn gekomen door onderhandelingen van de Libanese en Qatarese veiligheidsdienst.

Eerder had Al Nusra de vrijlating geëist van 500 gevangen rebellen. Volgens het Observatorium heeft het Syrische regime in ruil voor de vrijlating 138 vrouwen die het gevangen hield vrijgelaten.

De nonnen werden ontvoerd tijdens de felle gevechten tussen rebellen en het Syrische regeringsleger om de strategisch belangrijke snelweg tussen Damascus en Homs, die vlak langs Maaloula loopt.

De nood in Syrië wordt steeds groter. De strijd, die al drie jaar duurt, heeft de voedselproductie vrijwel stilgelegd. Naar schatting negen miljoen mensen zijn ontheemd geraakt. Het einde van de burgeroorlog is volgens deskundigen nog lang niet in zicht. Die kan volgens sommigen nog "tien jaar of langer" duren.

Bron: RT, foto: NBCnews