Veertien maanden na zijn ontvoering maart 2016, is de Salesiaanse priester pater Tom Uzhunnalil uit India verschenen in een nieuwe video. Hierin vraagt hij om hulp bij het verkrijgen van zijn vrijlating en uit hij kritiek op de reactie van een plaatselijke bisschop en de Indiase regering. In een woord van dank, waarmee hij begint, verwijst pater Tom schijnbaar naar een boodschap die hij heeft ontvangen of naar de algemene zorg rondom zijn zaak: "Ik kreeg de boodschap van bezorgdheid om mij, mijn lieve familie. Ik ben dankbaar voor jullie. Dank jullie wel", zei hij in de YouTube video, gepubliceerd op 8 mei.
De video, die nog niet is geverifieerd, toont een kartonnen bord met de datum 15 april 2017 op de schoot van een dun uitziende pr. Tom, die met overwoekerd haar en een baard in beeld verschijnt. In langzaam Engels meldt de priester dat de Indiase regering meerdere malen over zijn vrijlating contact heeft gehad. Ook de bisschop van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten is benaderd. Hij beweert hun antwoorden te hebben gezien en stelt dat ze "zeer, zeer slecht zijn." De pater geeft aan dat hij in slechte gezondheid verkeert: "Mijn gezondheidstoestand verslechtert en ik heb zo snel mogelijk ziekenhuisopname nodig." Daarna doet hij zijn oproep tot vrijlating.
Boodschap Paus Franciscus
Pr. Tom werd ontvoerd in Jemen in maart vorig jaar tijdens een aanval op een huis van de Missionaries of Charity. Paus Franciscus deed op 10 april 2016 een beroep op de gijzelaars voor het vrijlaten van de priester: "Ik wil opnieuw oproepen tot vrijlating van alle ontvoerde personen in gebieden met gewapende conflicten", aldus de paus. "In het bijzonder denk ik aan de Salesiaanse priester Tom Uzhunnalil, die is ontvoerd in Aden, Jemen op 4 maart." Sinds zijn ontvoering hebben Salesianen in de Indiase provincie Bangalore zich ingespannen voor zijn vrijlating. Ook is er op 4 januari een gebedswake en van 15 tot en met 23 januari een wereldwijde noveen gebeden voor hem.
Lastige onderhandelingen
Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de ontvoering van de priester opgeëist, waardoor het moeilijk is voor de Indiase regering om over de vrijlating van de priester te onderhandelen. Ook is de situatie verergerd door de politieke instabiliteit in Jemen. Jemen is sinds maart 2015 verwikkeld in een burgeroorlog. Toen sjiitische rebellen probeerden de door soennieten geleide regering te verdrijven. Saoedi-Arabië heeft een pro-regeringscoalitie geleid. Door het machtsvacuüm hebben zowel Al-Qaeda als Islamitische Staat (IS) bolwerken in het land. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 6.000 mensen omgekomen in het conflict.
Bron: ACN