Ontvoerde Indiase jezuïet al drie maanden spoorloos

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Er ontbreekt nog ieder spoor van de in juni in Afghanistan ontvoerde jezuïet Alexis Prem Kumar.
20140903_Afghanistan01

Er ontbreekt nog ieder spoor van de in juni in Afghanistan ontvoerde jezuïet Alexis Prem Kumar.

De katholieke priester werd op 2 juni door een groep onbekende mannen ontvoerd nadat hij les had gegeven aan teruggekeerde Afghaanse vluchtelingenkinderen. De ontvoering vond plaats in het dorp Sohadat in de buurt van Herat in West Afghanistan.

In leven

Aanhoudingen en verhoren van verschillende leden van de Taliban hebben niets opgeleverd. Wel zijn er aanwijzingen dat de priester nog in leven en in Afghanistan zou zijn.

De Indiase jezuïet was directeur van de Vluchtelingenorganisatie JRS van de jezuïeten in Afghanistan.

De jezuïeten proberen al het mogelijke om hun confrater los te krijgen, maar pogingen daartoe hebben tot nu toe geen resultaat gehad.

Indiase overheid

Pater Kumar (47) werkte vanaf 2011 in Afghanistan. "Wij maken ons grote zorgen over pater Alexis", aldus pater Edward Muduvassery, provinciaal overste voor Zuidelijk Azië. Op aandringen van de Indiase bisschoppenconferentie heeft de Indiase regering contact opgenomen met de Afghaanse autoriteiten, maar zonder resultaat.

Wie er voor de ontvoering verantwoordelijk is is nog onduidelijk.

Indiase doelen

Mogelijk is er een verband met de mislukte aanslag een week voor de ontvoering op het Indiase consulaat in Herat. Daarbij werden de vier gewapende aanvallers door beveiligers doodgeschoten. Er zijn verschillende aanslagen geweest op Indiase doelen in Afghanistan door Talibanstrijders. De jezuïeten hebben laten weten niet te willen speculeren over een mogelijk verband.

Regelmatig ontvoeringen

Pater Giuseppe Moretti, overste van de jezuïeten in Afghanistan, heeft erop gewezen dat "ontvoeringen van buitenlanders regelmatig voorkomt in het hele land. Wij weten alleen dat hij ontvoerd is door gewapende mannen, mogelijk door een Talibanfactie of door criminelen die uit zijn op losgeld."

De ontvoering doet denken aan die van de Italiaanse ordegenoot van Kumar, pater Paolo Dall"Oglio, die meer dan een jaar geleden in Syrië werd ontvoerd.

Bron: CNS/JRS; foto: Jesuit Refugee Service