Ontslagen lerares beschuldigt zuster van gedwongen bekering

vrijdag, 19 maart 2021
Nieuws
Het Hooggerechtshof van Madhya Pradesh heeft dinsdag de directrice van een missieschool op een symbolische borg vrijgelaten. Op 22 februari werd een onderzoek ingesteld nadat een vrouwelijke lerares haar had beschuldigd van intimidatie in een poging haar te dwingen zich te bekeren. De lerares bleek echter kort daarvoor te zijn ontslagen en door een hindoe-nationalitische organisatie te zijn gestimuleerd aangifte te doen.
20210319 India_stop_attacks_churches

Zuster Baghya, een lid van de Zusters der behoeftigen, werd gearresteerd nadat de politie haar had beschuldigd van het overtreden van de anti-bekeringswetten van de staat. “Zuster Bhagya heeft aangevoerd dat de klacht vals is en voortkomt uit de frustratie van de lerares, Ruby Singh, vanwege de beëindiging van haar dienstverband op de school,” aldus rechter Atul Sreedharan.

Vijf dagen eerder ontslagen
Vijf dagen voor de arrestatie, op 17 februari, had de directeur van de school een klacht ingediend bij de kantonrechter, waarin werd gesteld dat de lerares was ontslagen wegens slechte prestaties en het ontbreken van de juist papieren. De vrouw had gedreigd met zelfverbranding als zij niet weer in dienst werd genomen. “Het is duidelijk dat Ruby Singh de hoofdzuster Bhagya valselijk heeft beschuldigd door de beschuldigingen van gedwongen bekering van haar en haar familie in te brengen,” aldus de rechter. De rechtbank in Jabalpur vroeg de beschuldigde om met de politie mee te werken aan het onderzoek en verleende haar vrijheid tegen betaling van een borgtocht van 10.000 roepies (nog geen € 1). De zaak werd verdaagd tot 7 april.

Hindoe-nationalistische organisatie
Singh diende haar klacht in bij de politie in aanwezigheid van leiders van de Vishwa Hindu Parshad, een hindoe-nationalistische organisatie. Zij beweerde dat zij tot een gezin uit de lagere middenklasse behoorde en dat zij door zuster Baghya onder druk was gezet om zich te bekeren. Ook beweerde zij dat de directrice onwaardige woorden over haar godsdienst gebruikte en dat zij haar loon niet meer ontving voordat zij ontslagen werd, nadat zij geweigerd had van godsdienst te veranderen.

Politiek instrument
Volgens Sajan K George, voorzitter van de Global Council of Indian Christians (GCIC), zijn in Madhya Pradesh 23 gevallen van ‘gedwongen bekering’ geregistreerd sinds de invoering van de wet. In meer dan 60 procent van de gevallen werden Christenen aangeklaagd. “Het is slechts een manier om leden van de kleine christelijke gemeenschap te arresteren en te vervolgen met valse beschuldigingen van bekering”, aldus George. “De bewoordingen ervan is breed en vaag, zodat van alles kan worden geïnterpreteerd als verlokken of aanzetten tot bekering: het apostolaten voor onderwijs en gezondheidszorg, sociale initiatieven van de katholieke Kerk, alles kan uitgebuit en verdraaid worden door de anti-bekeringswetgeving die door religieuze nationalisten als een politiek instrument gebruikt wordt.”

Bron: AsiaNews