Na dagen van bedreigingen en geweld, slaakten Christenen in Faisalabad (Pakistan) maandag 19 juli een zucht van verlichting: twee broers, die gearresteerd waren op beschuldiging van heiligschennis, werden vrij gelaten.
Rashid Emmanuel en zijn broer Sajid Emmanuel werden op 4 juli opgepakt en na 15 dagen gevangenis en urenlange ondervragingen door de politie vrijgelaten. Gebleken was dat de beschuldigingen tegen hen ongegrond waren. Militante Moslims hadden de twee Christenen aangegeven onder beschuldiging dat zij brochures uitdeelden die blasfemische woorden bevatten tegen de profeet Mohammed en een website aanprezen met anti-Islam propaganda. Lokale bronnen vertelden tegen Fides dat onderzoek door de politie had aangetoond dat de beschuldigingen onwaar waren en dat er geen woord tegen de Islam of de profeet was aangetroffen in het materiaal. De zaak van de twee broers wekte geweld op van de kant van islamitische militanten in Waris Pura, een van de grootste voorsteden van Faisalabad met een christelijke gemeenschap van 100.000 gelovigen. Boze demonstranten gooiden stenen naar een katholieke kerk. Er ontstond angst onder de bewoners van de christelijke wijken Barakat Pura en Waris Pura en veel families besloten het gebied tijdelijk te verlaten.
Nieuwsburo AsiaNews meldde even later dat de broers onmiddellijk na hun vrijlating in het tumult dat daarop ontstond, doodgeschoten werden en dat ze vandaag (dinsdag 20 juli) begraven zijn. De dood van de twee veroorzaakte opnieuw confrontaties tussen Christenen en Moslims in de wijk Waris Pura. Terwijl de spanning hoog opliep, deed de katholieke Nationale Commissie voor Gerechtigheid en Vrede (NCJP) een hernieuwde oproep de blasfemiewetten af te schaffen. Ook riepen ze Christenen en anderen op tot protestdemonstraties in heel Pakistan.
Bij het aanbreken van de dag verlieten de lichamen van de broers, nadat er autopsie was verricht, het Allied Ziekenhuis in Faisalabad. De begrafenis vond plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de christelijke gemeenschap en mensenrechtenorganisaties. Peter Jacob, algemeen secretaris van NCJP, verklaarde dat de moorden van gisteren "aanzetten tot hernieuwde inzet voor het intrekken van alle discriminatie". "Het is nodig de regering en de publieke opinie ervan te overtuigen dat deze regels gevaarlijk zijn, allereerst voor het overleven van Pakistan zelf." (Bron: Fides/AsiaNews)