Onrust na executie moordenaar gouverneur

dinsdag, 01 maart 2016
Nieuws
De man die in 2011 de Pakistaanse gouverneur Salman Taseer doodschoot, vanwege diens kritiek op de blasfemiewet in het land, is vanochtend geëxecuteerd.
20160301-Riots-Mumtaz-Qadri

De man die in 2011 de Pakistaanse gouverneur Salman Taseer doodschoot, vanwege diens kritiek op de blasfemiewet in het land, is vanochtend geëxecuteerd. In heel het land zijn radicale moslims de straat opgegaan om te protesteren tegen de executie. Dat meldt Asia News.

Mumtaz Qadri werd vanochtend om 04.30 uur plaatselijke tijd in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad opgehangen. Dat gebeurde nadat het Pakistaanse Hooggerechtshof in oktober 2015 het doodvonnis bevestigde van de moordenaar van de in 2011 doodgeschoten Salman Taseer.

Blasfemiewet
Op 4 januari 2011 schoot Qadri, een van Taseers lijfwachten, zijn slachtoffer dood toen deze een restaurant in Islamabad verliet. De reden was de kritiek van Taseer op de beruchte blasfemiewet. Die legt levenslang of zelfs de doodstraf op aan degene die de Koran of de profeet Mohammed bezoedelt.

Mumtaz Qadri heeft van begin af aan de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist en zegt de gouverneur te hebben willen straffen. Taseer maakte zich onder meer sterk voor de vrijlating van Asia Bibi, de christelijke vrouw die ter dood veroordeeld is vanwege belediging van de profeet.

Protest
De begrafenis van Qadri vindt vandaag nog plaats. Daarbij wordt een massale opkomst verwacht van moslimfundamentalisten die de moordenaar van Taseer als een held beschouwen. Nadat het nieuws van de executie bekend werd, gingen in heel Pakistan radicale moslims de straat op om te protesteren tegen de dood van Qadri.

Veel moed
Pr. Morris Jalal, oprichter van een katholieke tv-zender in Lahore zegt in een reactie tegen AsiaNews dat “het recht heeft gesproken, ondanks de druk van de fundamentalisten”. Volgens Jalal heeft de regering “veel moed getoond” door de executie door te laten gaan.

Bron: AsiaNews, Katholiek Nieuwsblad