Onrust in Pakistan na aanslag op twee kerken en 17 doden

donderdag, 20 augustus 2015
Nieuws
Minstens 50 islamitische leiders hebben de zelfmoordaanslagen veroordeeld die twee kerken in de Pakistaanse provincie Punjab hebben verwoest en 17 mensen gedood, inclusief enkele moslims.
20150317Pakistan01

Minstens 50 islamitische leiders hebben de zelfmoordaanslagen veroordeeld die twee kerken in de Pakistaanse provincie Punjab hebben verwoest en 17 mensen gedood, inclusief enkele moslims. "De regering moet zich strikt houden aan het onlangs opgestelde nationale actieplan dat terrorisme moet tegengaan", zei Alama Thair Ashrafi van de Pakistan Ulema Council (PUC). Op een persconferentie zei hij: "Er is geen onderscheid tussen goede en slechte Taliban; de schuldigen moeten gestraft worden". De "13.600 madrassen (koranscholen) en 7.400 moskeeën die verbonden zijn met de PUC werken samen met de regering in het uitbannen van terrorisme".

 

Hij noemde de aanslag een "grote tragedie" en vertelde dat hij meteen na het bekend worden ervan madrassa-studenten naar het ziekenhuis bracht. Tijdens de begrafenissen klonken in de christelijke wijk Youhanabad gehuil en kreten van ontsteltenis . De spanning in de stad liep hoog op. Op lokale TV-zenders werden beelden getoond van gevechten tussen christenen en moslims in delen van Lahore. Om de situatie te normaliseren werden legereenheden ingezet. Deze reacties kunnen we niet goedkeuren verklaarde Irfan Mufti van de South Asia Partnership-Pakistan. "Katholieke bisschoppen moeten duidelijk maken dat degenen die betrokken zijn bij het doden van de terroristen geen christenen waren. Christendom is een godsdienst van vrede en wij verwachten hier dezelfde boodschap."

 

In feite heeft mgr. Joseph Coutts, voorzitter van de Pakistaanse bisschoppenconferentie, evenals mgr. Joseph Arshad van Faisalabad, het lynchen van twee van terrorisme verdachte moslims afgekeurd. Hij drong er bij de christenen op aan "de vrede te bewaren" en riep iedereen op af te zien van snelrecht. Veel Pakistani zijn sceptisch over de uitlatingen van islamitische voormannen. Velen houden hen verantwoordelijk voor de religieuze onverdraagzaamheid in de Pakistaanse samenleving. Een delegatie van vooraanstaande moslims werden met dit scepticisme geconfronteerd toen ze een demonstratie bijwoonden buiten het hoofdkwartier van de regering van Punjab. Twee islamitische sprekers moesten hun toespraken afbreken omdat het publiek spreekkoren aanhief.

 

Bron: AsiaNews

 

Foto: Refdag.nl