Onlusten na uitdelen Bijbels

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In een basisschool in het diocees Mangochi (Zuid-Malawi) hebben zich begin oktober confrontaties voorgedaan nadat leden van de christelijke Gideonsbond de leerlingen gratis edities van het Nieuwe Testament aangeboden hadden. Dat heeft...
20101027Malawi01

In een basisschool in het diocees Mangochi (Zuid-Malawi) hebben zich begin oktober confrontaties voorgedaan nadat leden van de christelijke Gideonsbond de leerlingen gratis edities van het Nieuwe Testament aangeboden hadden. Dat heeft de plaatselijke priester Medrick M. Chimbwanya vertelt in een gesprek met de internationale hulporganisatie Kerk in Nood. In het diocees is 75 procent van de bevolking moslim.

Hoewel de schooolleider ondubbelzinnig verklaard had dat aan islamitische leerlingen geen Bijbels uitgedeeld zouden worden en niemand gedwongen was een exemplaar van de Schrift mee te nemen, ontstonden er onrusten onder jonge moslims. Ze verscheurden de Bijbels, gooiden ze joelend naar hun leraren en wierpen verscheurde bladzijden op straat. Leerlingen uit een nabijgelegen islamitisch tehuis noemden de uitdeling van bijbels een belediging van de islam" en beweerden dat ze gedwongen waren een Bijbel aan te nemen. Daarom waren de Katholieken in de dagen na het voorval bang voor gewelddadige overvallen van moslims, vertelde de priester. Ook in het dagblad The Nation Newspaper werd het zo voorgesteld alsof de Nieuwe Testamenten ook aan islamitische leerlingen werden overhandigd. Christelijke ooggetuigen kwamen in het artikel niet aan het woord en de moslims waren juist niet getuige geweest van de voorvallen. Bovendien werd beweerd dat het ouders van de leerlingen waren geweest die de Bijbels verscheurd hadden.

Conclusie

Volgens priester Chimbwanya kwamen de volgende dag religieuze leiders van de moslims naar de school en eisten verontschuldigingen. Een islamitische leraar, die getuige was van de gebeurtenissen, werd heftig aangepakt toen hij probeerde een juiste lezing van de voorvallen te geven. Chambwanya verklaarde tegenover Kerk in Nood: Het gedrag van de jongeren is een indicatie dat er in ons midden een gevaar bestaat . Normaal gesproken zouden scholieren van een basisschool het in Malawi niet aandurven in aanwezigheid van hun leraren een boek te verscheuren en al helemeel geen heilig boek. Mijn conclusie is dat de jongeren een strenge training krijgen die, als wij dat niet controleren, ertoe kan leiden dat wij in de toekomst gevaarlijke extremisten in Malawi hebben.Het is nodig eindelijk een dialoog te voeren met vertegenwoordigers van de islam aan de basis. Misverstanden en gebeurtenissen als het bovenbeschevene ‘komen en gaan’, maar dat heeft er tot nu toe nog niet toe geleid om een georganiseerde ronde tafelgesprek te organiseren.Discussies moeten niet alleen op hoog niveau plaatsvinden, maar ook aan de basis. Ik verwacht dat er voor onze religieuze leiders in de toekomst een gelegenheid zal komen om bij elkaar te gaan zitten en daarover te praten hoe we zonder confrontaties kunen samenleven."

Het in Zuid-Oost-Afrika gelegen Malawi telt ongeveer 14 miljoen inwoners, van wie 4 miljoen Katholiek zijn. In totaal is 80 procent van de bevolking Christen van verschillende denominaties. 13 procent is moslim. (Bron: ACN)