Online evangelisatie succes

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
29 Chinese katholieken uit verschillende continenten zijn onlangs in Hongkong afgestudeerd als "cyberspace-evangelisten".
evangelisatie-200-x-115

29 Chinese katholieken uit verschillende continenten zijn onlangs in Hongkong afgestudeerd als "cyberspace-evangelisten".

Na een tweejarige cursus via internet aan de School voor Evangelisatie Online gaan de internetevangelisten "het onmogelijke mogelijk maken", namelijk "het aansluiten van Chinese christenen over de hele wereld op evangelisatie, met een twee jaar durende online cursus over de Leer van de katholieke Kerk en evangelisatietechnieken", aldus directeur Leslie. Voor de uitreiking van de certificaten waren sommige cursisten van zeer ver gekomen. De uitreikingsceremonie vond plaats in het Engels, Kantonees en Mandarijn en werd live via het internet uitgezonden.
Tijdens de ceremonie wees vicaris-generaal erop hoe katholieken in deze nieuwe technologische omgeving gebruik moeten maken van nieuwe media voor het werk van evangelisatie.
Father Giovanni Giampietro (ook bekend als Yan Po-Tak) van het Pauselijke Instituut voor Buitenlandse Missiën en eindverantwoordelijke voor de online school, sprak zijn vreugde uit over de studenten die een instrument van evangelisatie voor Christus willen worden.

Wereldwijd
Sommige afgestudeerden, die leven in Australië, Canada, China, Hongkong, Nederland en de Verenigde Staten, spraken over de studie en hun ervaringen via chat. Sommigen vertelden over hun evangelisatie onder niet-katholieke familieleden, anderen over hun keuze van hun afstudeerproject.
Joan, uit Sydney, vertelde via internet over haar laatste project over de evangelisatie van Guangdong, waarin ze ook het werk van de missionaris pater jezuïet Matteo Ricci behandelt. Dit leidde tot bezoeken aan Macau en de steden Guangzhou en Zhaoqing in de provincie Guangdong.
Maria, uit Montreal noemde de evangelisatiecursus voor haar een belangrijke ervaring. Ze is nu op vrijwillige basis mentor van een nieuwe online-cursus voor schoolcatechese, die vorig jaar is begonnen en die 333 deelnemers uit verschillende continenten heeft getrokken.

Groeiende populariteit
De Online School begon in 2005 en werd inmiddels door 1.923 studenten gevolgd. Hoewel sommigen hebben moeten afhaken wegens persoonlijke omstandigheden of internetproblemen kunnen zij altijd de draad weer oppakken. Volgens Leslie namen vorig jaar 455 studenten aan de huidige cursus deel, waarvan er inmiddels 116 zijn afgestudeerd. Van hen zijn er 329 afkomstig uit Groot-China (inclusief Macau, Hongkong en Taiwan). Het aantal studenten die in het vasteland van China neemt toe, waarschijnlijk dankzij de groeiende reputatie van de cursus. De school maakt gebruik van Engels, traditioneel Chinees en vereenvoudigd Chinees voor schriftelijke opdrachten, terwijl in online chat Engels, Kantonees en Mandarijn worden gebruikt. Dit maakt ook de deelname mogelijk van christenen die geen Chinees spreken, zoals de Indiërs, Filippino’s en Chinezen die buiten China zijn geboren. Er zijn echter weinig studenten uit Europa en Zuid-Amerika, zei ze.

De cursus is gratis en omvat evangelisatie in de bijbel en de leer van de Kerk, de geschiedenis van evangelisatie in Afrika, Amerika en Azië, religies in Azië en evangelisatie en liturgie en de media.

Bron: AsiaNews