Ondersteuning catechisten in noordoosten India

Project
Miao is een afgelegen dorp in het noordoosten van India, aan de grens met Birma. Je hebt een gedetailleerde kaart nodig hebben om het te kunnen vinden. Het is niet ver van het Namdapha Nationale Park, gelegen in de staat Arunachal Pradesh....
20120924india001

Miao is een afgelegen dorp in het noordoosten van India, aan de grens met Birma. Je hebt een gedetailleerde kaart nodig hebben om het te kunnen vinden. Het is niet ver van het Namdapha Nationale Park, gelegen in de staat Arunachal Pradesh. Miao is sinds 2005 een bisdom met dezelfde naam. De eerste bisschop is een Salesiaan, George Pallipparambil, en het bisdom, hoewel niet groot in verhouding tot de omvang van de bevolking, is toch relatief groot, met bijna 80.000 Katholieken.

De mensen leven van de opbrengst van hun land wat maar net genoeg is om van te leven. Vooral omdat de oogsten vaak worden vernietigd door de hevige moessonregens en de daaruit voortvloeiende bodemerosie, legt Bisschop George uit. Gezondheidszorg en onderwijs ontbreken over het algemeen in de regio, en er is een tekort aan medische instellingen en geneesmiddelen. Veel mensen sterven aan wat in wezen te behandelen ziekten zijn, bijvoorbeeld griepachtige infecties, tuberculose en malaria. Ongeveer 2% van de bevolking wordt niet ouder dan de leeftijd van 40, denkt hij. Ongeveer 90% van deze mensen zijn eenvoudige boeren, die ofwel niet de middelen hebben om hun kinderen naar school te sturen ofwel de kinderen nodig hebben om thuis en op het land te werken. Daarnaast zijn de scholen vaak gewoon te ver weg om te bereiken.

Maar ondanks hun harde leven, zijn dit vrolijke en optimistische mensen – iets dat vooral geldt voor de christenen. Het bisdom heeft nu haar missiewerk uitgebreid naar de 22 parochies in het bisdom. Bisschop Pallipparambil merkt op, dat de mondiale crisis de honger van het volk naar het Woord van God nooit kan doven. "God heeft ons hier gezegend met veel mensen die Hem accepteren, wij groeien. In sommige dorpen zijn kapellen gebouwd; er zijn meer priesters en zusters gekomen om zich bij ons aan te sluiten, en de leken zijn actiever dan ooit, vooral sinds de crisis". Hij voegt hier aan toe: "We zijn een lekenkerk." Hij wijst er ook op dat de snelle ontwikkeling van het bisdom in niet geringe mate te wijten is aan het werk van de 150 lekencatechisten.

De vurige wens van deze Salesiaanse bisschop is dat "door het harde werk van onze catechisten meer en meer mensen zullen worden aangetrokken tot God". Tot nu toe hebben de catechisten maandelijks een vergadering, om ideeën uit te wisselen, samen te bidden en vooruit te plannen. Deze bijeenkomsten zijn een uitstekend idee, gelooft de bisschop, voor de catechisten die volledig zijn toegewijd aan hun werk. En toch werken ze bijna volledig vrijwillig, ze krijgen slechts een zeer klein bedrag. Bisschop George zou hen graag regelmatig een service training en theologische introductiecursussen willen bieden. Voor dit rekent hij op de hulp van Kerk in Nood – en wij van onze kant staan volledig achter hem en daarom stellen we voor om te helpen met de som van 4.300 euro.

Projectcode: 317-07-49

Dit project is slechts een voorbeeld van ons werk. Wilt u, een ander soortgelijk project dat in overeenstemming is met de pastorale prioriteiten van Kerk in Nood ondersteunen, vermeld dan de referentie code hieronder bij het maken van uw donatie. Dank u.