Onderhandelingen ontvoerde pater Tom lopen nog

maandag, 02 januari 2017
Nieuws
Het apostolisch vicariaat van Zuid-Arabië heeft laten weten dat nog altijd gewerkt wordt aan het vrij krijgen van pater Tom Uzhunnalil, de in maart in Jemen ontvoerde Indiase priester.
Pater_Tom_Uzhunnalil

Het vicariaat, waar Jemen onder valt, gaf een verklaring uit naar aanleiding van de op Tweede Kerstdag verschenen video waarin de ontvoerde priester te zien is.

Pater Tom Uzhunnalil werd ontvoerd, na een aanslag op het klooster in Jemen waar hij op dat moment verbleef. Bij die aanslag kwamen zestien mensen om het leven, onder wie vier zusters van Moeder Teresa. Al enige tijd was niets van de priester vernomen en er werd gevreesd voor zijn leven. Op 26 december verscheen echter een video op internet waarin pater Tom smeekt om hulp. Onduidelijk is nog wanneer de video is opgenomen. In de vijf minuten durende video is de salesiaan te zien. Hij spreekt langzaam en hapt af en toe naar adem. Vermoedelijk leest hij een boodschap voor die hem door zijn ontvoerders is gedicteerd. Pater Tom vraagt om hulp vanwege zijn verslechterde gezondheidstoestand. “Ik ben erg depressief”, zegt hij in de video.

Ook beklaagt hij zich dat er weinig is ondernomen om hem te bevrijden. “Als ik een Europese priester was geweest, zou ik meer serieus zijn genomen. Ik kom uit India, ik word wellicht niet van grote waarde geacht”, zegt de 59-jarige priester voor de camera. Hij doet ook een oproep aan paus Franciscus om hem te redden. “Heilige Vader, als vader, zorg alstublieft voor mijn leven.” De paus deed op 10 april na het angelusgebed een oproep tot de vrijlating van pater Tom: “Ik hernieuw mijn oproep tot vrijlating van alle ontvoerde personen in zones van gewapend conflict. In het bijzonder wil ik de salesiaanse priester Tom Uzhunnalil gedenken, die afgelopen 4 maart in Aden, Jemen, werd ontvoerd.”

Net als de salesianen, de orde waartoe pater Uzhunnalil behoort, geloven medewerkers van het vicariaat dat de persoon in de video de ontvoerde priester is. Tegelijk waarschuwen ze dat “de bron van de video, de datum waarop die gemaakt werd en de omstandigheden waaronder deze werd opgenomen onbekend zijn”. Het vicariaat voegde toe: “Hoewel we geen informatie hebben over de huidige verblijfplaats van pater Tom, hebben we sterke aanwijzingen om te geloven dat hij nog leeft. (…) Bisschop Paul Hinder, apostolisch vicaris van Zuid-Arabië, staat in contact met de verschillende kanalen die werken aan en de dialogen leiden om een veilige vrijlating te waarborgen. Meer details kunnen op dit moment niet worden onthuld.”

Een van de medebroeders van pater Tom vraagt om gebed voor de ontvoerde priester. “Gebed is zeer krachtig. Als pater Tom nog steeds in leven is, is dat te danken aan de gebeden van talloze mensen overal ter wereld.”

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Catholic Culture