Ondergrondse priester na vier maanden vrij

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De ondergrondse Chinese priester Chen Hailong van het bisdom Xuanhua (provincie Hebei) is na vier maanden vastgezeten te hebben, vrijgelaten. Lokale bronnen zeggen dat hij tijdens zijn gevangenschap...
20110808China01

De ondergrondse Chinese priester Chen Hailong van het bisdom Xuanhua (provincie Hebei) is na vier maanden vastgezeten te hebben, vrijgelaten. Lokale bronnen zeggen dat hij tijdens zijn gevangenschap gehersenspoeld was om hem te dwingen zich aan te sluiten bij de Chinese Patriottische Katholieke Kerk en zijn verbondenheid met de paus te verbreken. Joseph Chen Hailong , die twee jaar geleden priester gewijd werd, was op 9 april door politieofficieren in burger opgepakt en werd op een onbekende plaats vastgehouden.

Dezelfde plaatselijke bronnen zeggen dat Chen in isolatie heeft gezeten en twee maanden in een zogenaamd hotel verbleef waar hij uitgehongerd werd tot het punt dat hij het bewustzijn verloor. De autoriteiten hadden hem opgepakt met het doel hem uit te horen over personen in de ondergrondse Kerk en hem voortdurend te proberen over te halen tot de Patriottische Vereniging toe te treden die een Chinese Kerk wil onafhankelijk van de paus. Om de eenzaamheid en isolatie te kunnen verdragen, tekende de priester een afbeelding van de Eucharistie op de muur van zijn cel. Hij bracht urenlang door in aanbidding voor het symbool van het Allerheiligste.

Confrontatie

De afgelopen jaren heeft de regering een campagne gevoerd om priesters en bisschoppen van de ondergrondse pausgetrouwe Kerk in de provincie Hebei ervan te overtuigen dat ze toe moesten treden tot en zich laten registreren in de Patriottische Vereniging. Volgen bronnen ter plaatse zijn de laatste twintig jaar minstens 20 katholieke priesters van de ondergrondse katholieke gemeenschap van Zhangjiakou (eveneens in Hebei), van het bisdom Xuanhua en Xiwanzi, opgepakt en gemarteld. Ook bij hen was het doel druk uit te oefenen opdat ze toe zouden treden tot de door de Communistische partij gecontroleerde Patriottische Vereniging. De communistische regering van China is de laatste maanden door middel van illegale bisschopswijdingen en vervolging van ondergrondse priesters en bisschoppen bezig met een verhevigde confrontatie met het Vaticaan. (Bron: AsiaNews)