Onderdelen voor oude auto’s van priesters op Cuba

Project
ACN-20150910cub29818

Project in Cuba
De oeroude auto’s die het straatbeeld van Cuba tooien, worden door de toeristen als een bijzonder attractie gezien en graag gefotografeerd. Voor de inwoners van het land is het echter een lastige situatie. Het embargo, dat volgde op de revolutie van 1959, bracht de invoer van Amerikaanse auto’s tot stilstand. Dus konden tot 2011 alleen maar voertuigen worden gekocht die vóór 1959 waren gebouwd. Maar sinds 2011 is ook de particuliere handel in tweedehands auto’s mogelijk, en in 2013 werd stapsgewijs de aanschaf van nieuwere auto’s mogelijk gemaakt. De prijzen voor een nieuwe auto zijn echter astronomisch hoog: een eenvoudige middenklasse auto kost meer dan 200.000 euro!

De auto’s zijn oeroud
Pater Radoslav Kottra uit Slowakije en Pater Hans Weibel uit Zwitserland behoren tot het „Gezelschap van het Goddelijk Woord“ (ook bekend onder de naam „Missionarissen van Steyl“). Zij zijn werkzaam in Mayari in het bisdom Holguin, en hebben de zorg over talrijke geloofsgemeenschappen. Maar hun auto’s zijn oeroud. Met de voertuigen van de andere priesters van het bisdom is het niet beter gesteld. Er zijn nieuwe motoren nodig, accu’s, banden. Maar van nieuwe auto’s kunnen de priesters niet eens dromen. Toch heeft hun een goed bericht bereikt, namelijk dat naar aanleiding van het bezoek van de Paus in hun bisdom, de autoriteiten de Kerk een aantal extra invoervergunningen hebben verleend voor bepaalde goederen. Zo kunnen nu ook enkele dringend noodzakelijke onderdelen worden aangeschaft. Kerk in Nood helpt met 12.000 euro, om ervoor te zorgen dat de oude auto’s van de priesters van het bisdom Holguin het nog een tijdje langer uithouden.

Projectcode: 216-08-29

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood/