Onderdak voor de pelgrims van het Mariaheiligdom in Kibeho (Rwanda)

Project
In Kibeho wordt de Maagd Maria vereerd onder de naam 'Nyina wa Jambo', wat betekent 'Moeder van het Woord'. Het heiligdom dat in 2003 door de katholieke kerk werd erkend, hoort thuis in de rij van bedevaartsoorden als Lourdes en Fatima, en het is het eers
20110517rwanda01

In Kibeho wordt de Maagd Maria vereerd onder de naam ‘Nyina wa Jambo’, wat betekent ‘Moeder van het Woord’. Het heiligdom dat in 2003 door de katholieke kerk werd erkend, hoort thuis in de rij van bedevaartsoorden als Lourdes en Fatima, en het is het eerste bedevaartsoord van deze aard op het Afrikaanse continent. De moeder Gods is er in 1981voor de eerste keer verschenen aan drie jonge meisjes. Een jaar later kregen zij het afschuwelijke visioen dat zich pas tien jaar later op wrede wijze heeft voltrokken: de meisjes zagen een rivier van bloed, mensen die elkaar afslachtten, talloze onbegraven lijken, afgehakte hoofden.

De genocide van 1994, die in honderd dagen tijd bijna een miljoen slachtoffers maakte, en ook de moordpartij in de buurt van Kibeho een jaar later, waar 8000 mensen op beestachtige wijze in een kamp voor ontheemden werden vermoord, hebben wreed aangetoond waar het heen gaat met mensen als zij God vergeten en zich door haat laten meeslepen. De Moeder Gods had hen toch gewaarschuwd! Kibeho is dus ook een herdenkingsplaats geworden, waar de slachtoffers worden herdacht en waar de inwoners van Rwanda beloven dat met Gods hulp iets dergelijks nooit meer zal gebeuren.

Veel echter in dit bedevaartsoord staat nog in de kinderschoenen. De opvang en het onderdak voor de pelgrims ontwikkelen zich langzaam en er zijn nog veel gelovigen die de nacht niet in een hotel maar in de open lucht doorbrengen. Zij slapen dan op de grond, in het gras. Tallozen weerstaan zo koude, regen en vermoeidheid, om aan de roep van Maria, "Nyina wa Jambo", gehoor te geven en vinden steun en troost bij haar. Veel pelgrims zijn komen lopen, sommigen langer dan een week. Niet weinigen hebben de hele weg op blote voeten gelopen, omdat zij geen schoenen hebben. Zij lopen met watertanks op hun hoofd, hebben weinig te eten. Kibeho ligt op 1900 m. hoogte. Het is er koud en in de regentijd kan het er ‘s nachts sneeuwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er pelgrims onderweg ziek worden. Sommigen komen juist naar de Moeder Gods, omdat ze ziek zijn. Zij hopen in dit genadeoord eindelijk genezing te verkrijgen.

Maar de gezonde pelgrims hebben ook hulp en ondersteuning nodig.

De bisschop van Gikongoro, Mgr. Augustin Misago, van het bisdom waaronder Kibeho valt, zou graag willen dat de pelgrims ‘s nacht niet meer buiten hoeven te slapen. Hij heeft onze steun gevraagd voor een bijdrage voor de bouw van een nachtverblijf. Wij hebben hem € 20.000 toegezegd.

Projectcode: 145-08-19

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.