Ondanks bedreigingen bekeren Nepalezen zich tot christelijk geloof

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Op het octaaf van Pasen zullen 24 catechumenen gedoopt worden in de kathedraal van Kathmandu (Nepal) na een tweejarige cursus te hebben gevolgd. De plechtigheid vindt bijna een jaar plaats nadat hindoe-extremisten de kerk...
nepal-200-x-129

Op het octaaf van Pasen zullen 24 catechumenen gedoopt worden in de kathedraal van Kathmandu (Nepal) na een tweejarige cursus te hebben gevolgd.

De plechtigheid vindt bijna een jaar plaats nadat hindoe-extremisten de kerk op 23 mei 2009 aanvielen en drie mensen doodden.

De als hindoe geboren Rajani Chetri is een van de catechumenen. "Ik ben katholiek geworden," zegt ze, "toen ik zag dat een groep katholieken een oudere vrouw verzorgden die ziek was. Een dokter weigerde haar te helpen, maar de katholieken ontfermde zich over haar. Nu is ze weer beter."

Nepal telt ongeveer 150.000 christenen, van wie 8.000 katholiek zijn. Voordat de monarchie was afgeschaft, was het hindoeïsme staatsgodsdienst en dat greep diep in op het leven van de alle Nepalezen. Toen de republiek werd gesticht, werd Nepal seculier en kwamen er garanties voor godsdienstvrijheid, tenminste in principe. In werkelijkheid zijn christenen het doelwit van bedreigingen en mishandeling door hindoes. Niettemin is er een aantal niet-katholieken dat geïnteresseerd is in het geloof, ondank de moeilijkheden die afvallen van hun oude geloof met zich brengen. Zo"n 200 van leden van deze groep bezoeken elke zondag de mis in de kathedraal.

"Elk jaar bekeren zich zo"n 30 ë  35 mensen," zegt pater George Kalapurackal, de priester van de kathedraal. "Als ze zich willen bekeren moeten ze een cursus van twee jaar volgen dat erop gericht is zich het geloof eigen te maken. Ze leren wat het christelijk geloof inhoudt, welke voorschriften er zijn en hun gedrag wordt gevolgd."

De vorming van catechumenen is fundamenteel voor de plaatselijke clerus omdat het aantoont dat het nieuwe geloof daadwerkelijk aanslaat. Het is ook nuttig voor leraren om toekomstige katholieken hun weg te laten vinden voor dat zijn gedoopt worden.

Pater George is al sinds 1994 priester van de kathedraal. In die jaren is hij al verschillende malen bedreigd door het Nepal Defence Army (NDA), dat ook verantwoordelijk is voor de aanval op de kerk in 2009. "Ondanks dit soort bedreigingen, is het aantal katholieken in Nepal niet minder geworden. De mensen waren na de aanval niet bang om naar de kerk te komen," vertelt de pater.

In januari schreef de leider van de NDA, Ram Prasad Mainali, die achter de aanval van vorig jaar zat, een brief aan de Nepalese christenen waarin hij om vergeving vroeg. "Wij hebben hem al vergeven, maar het is aan de regering om te beslissen wat er in dit soort zaken gedaan moet worden," stelt pater George. (KN/AsiaNews)