Omstreden verkiezing Chinese bisschop

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In het Chinese bisdom Shantou is woensdag een verkiezing gehouden over een kandidaatbisschop voor de vacante zetel. De stembusgang vond plaats onder het waakzaam oog van veiligheidsofficials...
20110513china01

In het Chinese bisdom Shantou is woensdag een verkiezing gehouden over een kandidaatbisschop voor de vacante zetel. De stembusgang vond plaats onder het waakzaam oog van veiligheidsofficials van de overheid. Een kerkelijk waarnemer waarschuwde voor het invullen van vacante bisschopsposities met ongeschikte kandidaten.

Aan de verkiezing deden 72 mensen mee, 15 priesters, 5 religieuzen, 2 seminaristen en 50 leken. 66 van hen stemden voor priester Huang, de enige kandidaat. 3 mensen stemden tegen. 3 anderen onthielden zich van stemming.

Een van de priesters zei "door verschillende veiligheidsbeambten" naar de stembus begeleid te zijn, waar meer in burger geklede "helpers" aanwezig waren dan kiezers. Hij zei erg verdrietig te zijn dat de verkiezing niet volgens de principes van de Kerk gehouden werd, maar plaatsvond in zo"n zwaar beladen sfeer.

Enkele mensen die voor Huang hadden gestemd, zeiden dat zij geen keuze hadden. Zij gaven toe niet volgens hun gewetens te hebben gehandeld, maar in het belang van hun carrië¨res en gezinnen, zo onthulden kerkelijke bronnen.

De lokale overheid verstevigde zijn grip op de verkiezing om er zeker van te zijn dat die soepel zou verlopen. Zij had al jaren het plan om priester Huang bisschop te maken, maar liep tegen verzet aan omdat het bisdom Shantou al een bisschop heeft. (KN/Cathnews Philippines)