Omstreden blasfemiewet eist volgend slachtoffer: Pakistaanse Katholiek sterft in cel

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Qamar David, een Pakistaanse Katholiek, die veroor­deeld was tot een levens­lange gevangenis­straf vanwege vermeende gods­lastering, is overleden in zijn cel. Hij is het volgende slacht­offer van de omstreden blas­femie­wet in Pakistan. Volgens de lokale
20111603_Pakistan01

Qamar David, een Pakistaanse Katholiek, die veroordeeld was tot een levenslange gevangenisstraf vanwege vermeende godslastering, is overleden in zijn cel. Hij is het volgende slachtoffer van de omstreden blasfemiewet in Pakistan. Volgens de lokale politie zou de man aan een hartaanval gestorven zijn. Christenen in het gebied zeggen dat hij gedood is door fundamentalistische moslims.

Veroordeling

De man was vorig jaar februari veroordeeld tot de levenslange gevangenisstraf. Daarnaast werd hij beboet voor 101.000 Pakistaanse Roepies (ongeveer 855 euro). De veroordeling volgde op vermeende godslasterlijke uitspraken over de Koran en de Islamitische profeet Mohammed.

Doodgeschoten

In het verleden zijn vaker Christenen, die valselijk beschuldigd werden op grond van de blasfemiewet, gedood in de gevangenis of in de rechtbank. Zo werd in 2009 Falish Masih dood aangetroffen in zijn cel. Hij had ernstige verwondingen op zijn armen, gezicht en de rest van het lichaam. Ondanks de ernstige toetakeling, voerde de politie aan dat Masih zelfmoord had gepleegd in zijn cel. In datzelfde jaar zijn ook twee broers door Islamitische extremisten om het leven gebracht. De broers, Rashid en Sajjid Emmanuel, werden in de rechtbank doodgeschoten.

Vrijlating

Door verschillende internationale Katholieke en Christelijke organisaties is herhaaldelijk opgeroepen voor de afschaffing van de omstreden blasfemiewet. Ook is de vrijlating van Christenen gevraagd die op grond van deze wet vastzitten. De wet op de godslastering wordt gebruikt door moslims om Christenen te vervolgen, maar in de praktijk worden moslims er zelfs nog meer door getroffen.

(Bron: KN/ICC)