Oezbekistan staat geen huiskerken toe

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De autoriteiten in Oezbekistan hebben een protestantse Christen in het noordwestelijke plaatsje Urgench veroordeeld tot 18 maanden heropvoeding wegens "illegale productie, opslag, invoer en distributie van...
20130528oezbekistan01

De autoriteiten in Oezbekistan hebben een protestantse Christen in het noordwestelijke plaatsje Urgench veroordeeld tot 18 maanden heropvoeding wegens "illegale productie, opslag, invoer en distributie van religieus materiaal. De rechter Makhmud Makhmudov verklaarde dat de vrouw ondergeschikte karweitjes moest vervullen ten dienste van de staat. Tevens zou een groot deel van haar salaris ingeleverd moeten worden als boete. Daarnaast kan ze de komende maanden niet buiten haar provincie reizen. Een tweede geval van schending van de godsdienstvrijheid deed zich in de hoofdstad Tasjkent voor. Daar werd een groep mensen gestraft tot het betalen van hoge boetes voor het "bijeenkomen" voor gebed en bijbel lezen in een privé huis. Plaatselijke bronnen zeggen dat de geheime politie kunstig nepbewijs samenstelt om Sharofat Allamova in een schijnproces te veroordelen. Het bezit van ‘religieus materiaal’ wordt strikt gecontroleerd door de staat. Daarbij wordt stevig gecensureerd door het Comité voor Religieuze Aangelegenheden, dat Christelijke minderheden als geliefd doelwit kiest.

Afmattend

De dubbele inval in het privé huis vond plaats in januari, terwijl de rechtbank de zaak pas onlangs behandelde. De veroordeling van de vrouw was gebaseerd op artikel 244-3 van de strafwet. In mei 2012 was ze ook al gestraft voor het bezit van religieus materiaal. Naast het confisqueren van de bijbel en andere teksten is de grootste angst dat de vrouw naar de katoenvelden gebracht wordt voor de herfstoogst. Herhaaldelijk hebben organisaties en activisten de tactiek van de staat verworpen om minderjarigen en veroordeelden te gebruiken voor dit afmattende werk. Acht en tachtig procent van de inwoners van Oezbekistan is een soennitische moslim, terwijl 8 procent Christen is. Godsdienstvrijheid is beperkt. Het jaarlijkse Amerikaanse Rapport over Godsdienstvrijheid van 30 april noemde op de lijst van 15 ‘landen van speciale aandacht ‘ ook Oezbekistan.

Bron: CWN

Foto: Khast Imom