Met de steun van lokale autoriteiten heeft een aantal Oezbeekse imams het recht ontzegd aan familieleden van niet-Moslims om hun dierbaren te begraven op begraafplaatsen van de staat. Volgens Forum 18, een nieuwsagentschap dat schendingen van religieuze vrijheid in Centraal-Azië documenteert, zijn er de laatste weken drie gevallen met Protestanten gemeld die vragen oproepen ten aanzien van de religieuze vrijheid in Oezbekistan.
Het gaat om drie mensen die voorheen Moslim waren maar zich hadden bekeerd tot het Protestantse Christendom. In alle gevallen werd het hun familie niet toegestaan om hen naast hun verwanten te begraven.
In de cultuur van Centraal-Azië is het belangrijk dat familieleden samen met de lokale gemeenschap hun overleden dierbaren begraven naast andere overleden familieleden.
Hoewel Forum 18 het eerste geval nog maar een paar dagen geleden melde, vond het plaats op 9 april. Het gaat om Gayrat Buriyev, een 68-jarige Christen, die oorspronkelijk woonde in een dorp bij de hoofdstad Tasjkent.
De lokale imam weigerde zijn verwanten om hem te begraven op de begraafplaats van de staat, waarbij hij herhaaldelijk de familie van de overledene vervloekte. Deze familie deed vervolgens een beroep op de lokale overheid, maar tevergeefs.
De reden van het verbod is de bekering van de overledene tot het Christendom. Begraafplaatsen zijn eigendom van de staat, maar bekeerlingen kunnen niet naast Moslims worden begraven, zei de imam.
Volgens lokale bronnen "vervloekte de imam de familieleden omdat zij zich hadden bekeerd tot het Christendom, en beledigde hij hen met woorden die te schokkend zijn om te citeren, maar waarmee hij hen brandmerkte als onrein en ongelovig, en hij voegde er nog aan toe dat zijn handelswijze gebaseerd zou zijn op de wetten van de Islamitische Sharia".
De familieleden dienden klachten in, maar tevergeefs. Hoewel zij volhielden dat Oezbekistan een seculiere staat is (of zou moeten zijn) en dat begraafplaatsen eigendom zijn van de staat, beweerde de lokale imam dat de betreffende begraafplaats "voor Moslims" was en verboden voor Christenen.
Twee vergelijkbare gevallen werden gemeld in Karakalpakië, een autonoom gebied in het noord-westen van Oezbekistan.
Lokale functionarissen dwongen de families van twee Protestantse vrouwen die in februari waren overleden, om hen te begraven op een Russisch-Orthodoxe begraafplaats, nadat de lokale imam hen de toegang had verboden tot de begraafplaats van de staat.
De lokale Islamitische leider, die ook in dit geval de hand had, zei: "Ieder die een andere religie aanhangt, mag niet op dezelfde plaats worden begraven als Moslims".
In een land met ongeveer 88 procent Soennitische Moslims en 8 procent Christenen, staat religieuze vrijheid onder strenge controle van de overheid.
Het bezit van religieuze literatuur is toegestaan, behalve wanneer deze van extremistische aard is en aanzet tot "religieuze haat". Echter, de rechterlijke macht vernietigt vaak materiaal dat bij mensen thuis in beslag wordt genomen, na raadpleging van "deskundigen", volgens wie echter elk religieus boek extremistisch is.
Bron en Foto: AsiaNews
Vertaling: Camiel Donkers