Oekraïne: katholieke Kerk krijgt eindelijk kerk terug

vrijdag, 24 november 2017
Nieuws
Het lijkt iets vanzelfsprekends, maar het is een overwinning van grote betekenis: de Rooms-Katholieke Kerk in de Oekraïne heeft na een jarenlange juridische strijd een onteigend kerkgebouw teruggekregen. Eind augustus werd het godshuis feestelijk opnieuw
ukraine-2-200-x-150

Het lijkt iets vanzelfsprekends, maar het is een overwinning van grote betekenis: de Rooms-Katholieke Kerk in de Oekraïne heeft na een jarenlange juridische strijd een onteigend kerkgebouw teruggekregen. Eind augustus werd het godshuis feestelijk opnieuw ingewijd, meldt de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

De Sint-Jozefkerk in de Oost-Oekraïense stad Dnepropetrowsk was al in 1949 door de communisten in beslaggenomen en gesloten. Het onteigende gebouw werd in 1998 door de overheid aan een bedrijf verkocht, waarna het nog vele malen van eigenaar zou wisselen.Pogingen van de katholieke Kerk het godshuis terug te krijgen liepen op niets uit. In juli 2007 werden gelovigen die er gingen bidden door veiligheidstroepen met harde hand verwijderd.Ook tijdens het proces werden gelovigen en de bewoners van de pastorie bedreigd. Zelfs nog kort voor de herinwijding, toen de gerechtelijk uitspraak al rechtsgeldig was geworden dat de kerk katholiek eigendom is, werden dreigementen geuit.

Sinds het harde optreden van de veiligheidstroepen in 2007, verzamelden zich twee jaar lang dagelijks gelovigen voor de gesloten kerk. Op de stoep knielden zij neer om in gebed om teruggave van hun kerk te vragen. Na de laatste dreigementen in augustus heeft de pastoor om politiebescherming gevraagd. Sindsdien bewaken de gelovigen zelf hun kerk, 24 uur per etmaal.Volgens pater Jerzy Zielinski werkten "de gelovigen van vroeg tot laat om de kerk klaar te maken voor de herinwijding en afval te verwijderen. Zij sliepen in tenten en bewaakten hun kerk. Tot op vandaag zijn er altijd mensen aanwezig om op de kerk te passen."

De plechtige heringebruikname van de Sint-Jozefkerk werd voorafgegaan door een sacramentsprocessie door de straten van Dneproptrowsk. Daaraan werd deelgenomen door bisschoppen, priesters en gelovigen uit heel Oekraïne.

Pater Zielinski noemt het tegenover Kerk in Nood ‘symbolisch" dat "onze Heer Jezus Christus door de straten trok die zijn vernoemd naar Lenin en Marx." Aansluitend werd de kerk met een feestelijke Eucharistieviering opnieuw in gebruik genomen door bisschop Marian Buczek van het bisdom Kharkiv-Zaporizhzhya.

De katholieke Kerk van Dnepropetrowsk, de met meer dan een miljoen inwoners derde stad van Oekraïne, viert dit jaar verschillende jubilea. Sinds 230 jaar zijn er katholieken in de stad en 130 jaar geleden werd er de eerste katholieke kerk gebouwd. Zestig jaar geleden werd de Sint-Jozefkerk in beslaggenomen en sinds tien jaar zijn er weer capucijnen in de pastorie gevestigd. De orde van de capucijnen vieren dit jaar dat zij 300 jaar geleden vestigden in het huidige Oekraïne.

Bron: Kerk in Nood (Internationaal)