fbpx

Oekraïens rechtssysteem faalt

vrijdag, 24 november 2017
Nieuws
Gerechtigheid ontbreekt totaal in Oekraïne vindt patriarch Sviatoslav Shevchuk, hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk (UGCC). Hij velde dit oordeel kort na de omstreden rechtszaak tegen de voormalige premier Yulia Tymoshenko. Zij was een van de g
20111102Oekrane01

 

 

 

Gerechtigheid ontbreekt totaal in Oekraïne vindt patriarch Sviatoslav Shevchuk, hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk (UGCC). Hij velde dit oordeel kort na de omstreden rechtszaak tegen de voormalige premier Yulia Tymoshenko. Zij was een van de gangmakers van de Oranje Revolutie in 2004. Later leed zij schipbreuk als presidentskandidaat in 2010 en ging in de oppositie.

 

Tymoshenko werd beschuldigd van het misbruik van fondsen tijdens de periode dat ze aan de macht was. Zowel de VS als de EU bekritiseerden de rechtszaak, maar ze werd niettemin veroordeeld tot zeven jaar gevangenschap. "Ongelukkigerwijs wordt er in Oekraïne een jaren durend onderzoek ingesteld tegen mensen en vaak belanden onschuldigen in de gevangenis, mensen die behoefte hebben aan ons gebed en steun," aldus de patriarch in een persbericht. De Oekraïense Grieks-katholieke Kerk maakt deel uit van de groep Kerken van de Byzantijnse rite die in volledige eenheid met Rome zijn en de paus erkend als spirituele en kerkrechtelijke autoriteit.

 

 

 

Sovjet-systeem

 

"We begrijpen dat de zaak tegen Tymoshenko slechts een topje van de ijsberg is. Op dit moment willen wij aandacht vragen voor de talrijke aanklachten in Oekraïne, die een aanfluiting zijn voor het rechtelijke systeem, dat afhankelijk is van de regering en beschuldigingen verzint. Zo worden duizenden gewone mensen veroordeeld," zei de patriarch. "Een van de belangrijkste waarden is dat de wet de menselijke waardigheid, de menselijke vrijheid en de rechten van de mens eerbiedigt en dat rechters letten op het juiste toepassen van de wet," stelde patriarch Shevchuk. "In Oekraïne leeft het Sovjet systeem nog en wordt het juridische apparaat gebruikt om de een of andere macht of ideologie vrij te pleiten en onschuldigen te veroordelen." Een dag eerder sprak priester Constantin Penteley van de UGCC eveneens in een persbericht harde woorden aangaande de toepassing van de wet. "Ons juridisch systeem is als volgt: In het Oude Testament gold: oog om oog, tand om tand, dat is nu: een haai voor een tand en een hoofd voor een oog. Dat is het systeem van straffen. Wij lijken als basisprincipe haat te hebben. Niemand denkt erover hoe we deze mensen een beter leven kunnen laten leiden, om hen een kans te geven zich te verbeteren." Volgens de priester zitten er nu meer dan 40.000 mensen in de gevangenis.

 

Bron: Zenit

 

Foto: aleniamusicart.co.uk.