Oeganda: priesters beschuldigd van opruiing

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Twee Katholieke priesters in Noord-Oeganda worden beschuldigd van opruiing van het volk tegen de overheid. Zij zouden in hun preken...
20111705_Uganda01

Twee Katholieke priesters in Noord-Oeganda worden beschuldigd van opruiing van het volk tegen de overheid. Zij zouden in hun preken kritiek hebben geleverd op het functioneren van de overheid. De twee weigeren zich bij de politie te melden. De priesters Nakary Adiga en Caesar Dralenga wordt ten laste gelegd dat ze "zich verschuilen achter het altaar en vanaf die plek de regering aanvallen". Het bevel zich te komen melden kwam vorige week. Er wordt van de priesters verwacht dat ze zich verantwoorden voor hun zondagse preken, met name de delen waarin ze de overheid kritisch bejegenen.

Waarheid

De dagvaardingen komen slechts enkele dagen nadat president Yoweri Museveni de leden van de interreligieuze raad, waar ook de Katholieke Kerk deel van uitmaakt, betichtte van arrogantie. Leden van deze raad hebben de Oegandese leider beschuldigd van omkoping. De priesters gaan niet in op de dagvaardingen en zeggen dat ze geen strafbare feiten hebben gepleegd. "Christenen hebben recht op de waarheid en te weten wat er gebeurt vanuit de overheid", aldus Adiga. Dralenga laat weten dat hij "het spreken van de waarheid" niet uit de weg gaat. "Er is geen reden waarom we Pasen in vrede zouden moeten vieren, terwijl we weten dat "veiligheidstroepen" onze mensen doden. Dat is verkeerd en fout."

Politie

De districtscommandant van de politie heeft gezegd dat de twee zich moeten melden op het politiebureau en zich moeten verantwoorden voor hun daden. De politiecommissaris liet weten dat het niet wordt getolereerd dat de priesters door hun preken Christenen misleiden en opruien tegen de overheid.

 

(Bron: KN/CatholicCulture)