Oeganda: Aanbidding steeds populairder

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Aanbidding van het Allerheiligste wordt steeds populairder in het Oost-Afrikaans Oeganda. Dat melden zusters van twee contemplatieve orden aan de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.
eucharistie-jan-peeters-025-200-x-277

Aanbidding van het Allerheiligste wordt steeds populairder in het Oost-Afrikaans Oeganda. Dat melden zusters van twee contemplatieve orden aan de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

Zuster Consolate Shirima uit Arua, Noord-Oeganda, vertelt hoe steeds meer gewone gelovigen zich bij de aanbidding van de zusters aansluiten. De dagelijkse toeloop op de kapel van de zusters van de Altijddurende Aanbidding is de laatste vijf jaar zo gegroeid dat er een zuster is aangesteld om een en ander in goede banen te leiden. ‘s Zondags komen er 300 tot 400 mensen."Zij komen alleen en wanneer het hen uitkomt. Er zijn uren met twee of drie mensen, maar ook met groepen van tien tegelijk."Het vertaalt zich ook in roepingen. Het moederhuis, het Holy Trinity Monastery, is te klein geworden om de aanwas te herbergen. "Hun aantal blijft groeien maar omdat wij te weinig plaats hebben moeten we mensen wegsturen. Dus we willen het klooster uitbreiden.Kerk in Nood heeft € 5.000 toegezegd. Daarmee kan het kleine kloostertje van twaalf zusters en een novice worden uitgebreid. De bescheiden omvang van het klooster is enorm voor Afrikaanse begrippen. Contemplatieve gemeenschappen zijn er over het algemeen heel klein. De actieve religieuzen hebben veruit de grootste aanwas.Volgens zuster Shirima zoeken de mensen troost in het gebed vanwege de moeilijke leefomstandigheden in de streek. "Als je problemen hebt word je gemakkelijk door God geraakt. In de aanbidding vinden sommigen troost ook al is dat soms gering."De gevolgen van aids zijn in de streek goed voelbaar geworden. "Er is veel armoede doordat mensen aan aids zijn gestorven en hun kinderen door hun grootouders worden opgevoed. In Afrika hebben we meestal grote gezinnen van soms tien kinderen. Door de aidssterfte heb je mensen die soms meer dan twintig kinderen moeten grootbrengen."Maar ook alcohol en drugs eisen hun tol. "Zij hebben hun school afgemaakt en omdat er geen werk is raken ze gefrustreerd. En dan gaan ze aan de drank en de drugs." Zuster Marie Claire van de Benedictinessen van het Heilig Sacrament beschrijft het rustgevende effect op de aanbidders. "Na de aanbidding ervaren zij vrede en wanneer zij ruzie hebben gehad willen zij het weer goedmaken.""Na een uur aanbidding willen zij verzoening. De Eucharistie herenigt hen met anderen en met de hele Kerk. Dat zeggen ze over wat ze voelen bij het Allerheiligste."’soms komen ze terug en vertellen dat zij zich verzoend hebben met hun broer, man of vrouw met wie ze twee of drie dagen niet gesproken hebben. Zij leven echt in vrede", aldus zuster Marie Claire. Kerk in Nood meldt dat niet alleen in Oeganda, maar op het hele Afrikaanse continent aanbidding in populariteit groeit. In Kenia en Tanzania zijn nieuwe aanbiddingskapellen gebouwd.

Naast de € 5.000 voor het Holy Trinity Monastery, heeft Kerk in Nood sinds 2000 in Oeganda 359 projecten gesteund met een totaalbedrag van drie miljoen euro. Vorig jaar steunde Kerk in Nood er 69 projecten met een bedrag van ruim 625.000 euro.

Bron: Kerk in Nood