De organisatie voor godsdienstvrijheid, International Christian Concern (ICC), meldt dat president Obama afgelopen vrijdag het ontbreken van godsdienstvrijheid niet ter sprake gebracht heeft bij zijn ontmoeting met koning Abdullah van Saoedi-Arabië. En dat terwijl 70 leden van het congres er schriftelijk bij hem op aangedrongen hadden dat hij dat wel zou doen. Tegen Reuters zeiden Amerikaanse functionarissen dat de president geen tijd had gehad zorgen over mensenrechten over te brengen. "Dit bezoek was een excellente gelegenheid voor de president dit onderwerp aan te snijden dat miljoenen Saoedi-Arabiërs en buitenlandse werkkrachten in het land treft," zei Todd Daniels, regionale manager voor het midden oosten van ICC. "Afgelopen maand nog stelde de president duidelijk dat godsdienstvrijheid een constante bouwsteen is van de Amerikaanse buitenlandse politiek. Daarnaast bevestigde hij volgens het Witte Huis die visie in opmerkingen die hij donderdag maakte na zijn ontmoeting met paus Franciscus. Maar vooral was zijn zwijgen over godsdienstvrijheid in flagrante tegenspraak met het verzoek van 70 leden van het congres dit en andere klachten over mensenrechten openlijk aan de orde te stellen bij zijn ontmoeting met koning Abdullah. Hoe kon hij ondanks dit alles blijven zwijgen over godsdienstvrijheid in deze ontmoeting."
Saoedi-Arabië wordt algemeen gezien als een van de meest rigide staten waar het gaat over vrijheid van godsdienst. Volgens de Amerikaanse Commission on International Religious Freedom "bestaat er geen enkele kerk of ander niet-islamitisch huis voor godsdienstviering in het land." Bijeenkomsten van godsdienstgroepen moeten in het geheim gebeuren en lopen het risico overvallen te worden door de Mutaween of Saoedische religieuze politie. In december 2011 werden 35 Ethiopische Christenen gearresteerd en acht maanden opgesloten omdat ze een godsdienstvierring gehouden hadden in een privé-huis.
Donderdag hadden 70 leden van het Congres een brief aan president Obama gestuurd over zijn bezoek waarin ze schreven: "We dringen erop aan dat U naast de openbare ontmoetingen specifiek spreekt met koning Abdullahd en andere functionarissen over het hervormen van hun mensenrechtenbeleid. Godsdienstvrijheid is een groot probleem in het land. Saoedi-Arabië tolereert geen godsdienstvieringen door aanhangers van een andere religie dan de islam." Volgens sommige activisten vestigt Obama’s weigering niet over mensenrechten en godsdienstvrijheid te spreken met Abdullah de aandacht op twee belangrijk vacatures op posten voor mensenrechten. Zowel de post van secretaris van Buitenlandse Zaken voor Democratie, Mensenrechten en Arbeid als die van ambassadeur voor Internationale Godsdienstvrijheid blijven onbezet. En dat ondanks de druk van leden van het congres en mensenrechtenorganisaties op de president om die posten snel weer te bemannen. AIsaac Six, ICC’s Advocacy Manager, zei: "De prioriteit die de regering geeft aan het bevorderen van mensenrechten moet niet beoordeeld worden door wat gezegd wordt tegen vrienden en verwante politici, maar door wat de president zegt in een rechtstreekse ontmoeting met leiders wiens regering miljoenen berooft van fundamentele rechten."
Bron: International Christian Concern
Foto: nl.muslimvillage.com