Nuntius: "Vergeet de andere Syriërs niet"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"We danken de Heer voor deze eerste positieve stap, hoewel minimaal. Maar laten we niet vergeten dat niet alleen de 2500 burgers in de oude wijk van Homs...
20140210_Syrie01

"We danken de Heer voor deze eerste positieve stap, hoewel minimaal. Maar laten we niet vergeten dat niet alleen de 2500 burgers in de oude wijk van Homs verstoken zijn van voedsel en humanitaire hulp, maar ook 2,5 miljoen Syriërs in de rest van het land".

Dat zegt de pauselijk nuntius in Syrië, mgr. Mario Zenari, in een gesprek met AsiaNews over de humanitaire operatie in Homs. Daarbij mochten afgelopen weekeinde zo"n zeshonderd vrouwen, kinderen en bejaarde mannen de stad verlaten. Ook werd de stad voorzien van hulpgoederen. "Veel te weinig", aldus VN-coördinator Yacoub el Hillo.

De toelating van het hulpkonvooi, dat ondanks afspraken werd beschoten, was het resultaat van de overeenkomst tussen het Syrische regime en de VN.

Ernstig ondervoed

De gelukkigen die de stad mochten verlaten, waren afkomstig uit de wijken die door de rebellen worden beheerst. Daar zaten zij meer dan anderhalf jaar vast. Volgens lokale bronnen waren velen van hen ernstig verzwakt als gevolg van ernstige ondervoeding. Sommigen zeggen al minstens vijf maanden geen brood meer te hebben gegeten.

Moeizame onderhandelingen

De overeenkomst is de eerste humanitaire gebaar van de kant van het regime na de eerste ronde van de recente vredesbesprekingen in Genë¨ve. Daarbij had de VN aangedrongen op het creëren van humanitaire corridors naar verschillende delen van Syrië, waaronder de zwaar belegerde stad Homs. De twee partijen konden echter maar niet tot een overeenkomst komen. De Syrische regering zegt de burgerbevolking wel te willen helpen, maar wil tegelijkertijd indirecte hulp aan de gewapende rebellen en "terroristen" voorkomen.

Nieuwe besprekingen

Ondertussen heeft Damascus bekend gemaakt aan de tweede ronde van Genë¨ve II deel te nemen die maandag van start is gegaan. Onderminister van Buitenlandse Zaken en lid van de Syrische delegatie, Faisal Mikdad, bevestigde dat zondag aan het Syrische staatspersbureau Sana. "Herstel van de veiligheid en stabiliteit in Syrië maakt de besprekingen noodzakelijk om een €‹€‹einde te maken aan het terrorisme en geweld.

Catastrofaal

"Dit positief signaal", reageerde nuntius Zenari, "geeft hoop, maar mag geen dekmantel zijn voor alles wat er gebeurt. Het duurde maanden en maanden van onderhandelingen voor deze 2500 mensen enige humanitaire hulp konden krijgen. We mogen ook niet de catastrofale humanitaire situatie van de rest van de Syrische bevolking niet vergeten. De mensen die door bombardementen en beschietingen zijn omgekomen, de mensen die tussen de fronten verkeren, degenen die dagelijks proberen te ontsnappen aan de oorlogshandelingen en wier huizen en bezittingen worden verwoest. Het tempo van de onderhandelingen moet omhoog. Er zijn miljoenen mensen die niet langer kunnen wachten."

Bron: AsiaNews, foto: VN