Nuntius Syrië vraagt ingrijpen internationale gemeenschap

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"De internationale gemeenschap moet opschieten en Syrië uit deze helse val helpen", zegt de Apostolisch Nuntius in Damascus, Mgr. Mario Zenari...
20120713_syrie01

"De internationale gemeenschap moet opschieten en Syrië uit deze helse val helpen", zegt de Apostolisch Nuntius in Damascus, Mgr. Mario Zenari, in een gesprek met AsiaNews.

Hij bepleit onder meer dat de leden van de VN-Veiligheidsraad, met name China en Rusland, en de Arabische Liga, hun bezwaren opzij zetten en iets concreets doen om het bloedvergieten te stoppen dat de afgelopen 16 maanden aan zeker 14.000 mensen het leven heeft gekost.

Na afwezigheid van drie weken is hij deze week in Syrië teruggekeerd. Volgens de nuntius is de situatie vergeleken met drie weken geleden aanzienlijk verslechterd.
In Tremseh, in de provincie Hama, stierven donderdag meer dan tweehonderd onschuldige mensen. Net als in Houla en al-Qubayr geven het leger en de rebellen elkaar over en weer de schuld.

Gevechtshelikopters en tanks beschoten het dorp waarna leden van de ‘Shabiha’ (geesten), paramilitaire milities, mensen standrechtelijk executeerden.

Volgens het officiële Syrische persagentschap SANA, zouden Moslimterroristen achter het bloedbad zitten om angst en chaos te zaaien en daarmee de VN-Veiligheidsraad te beïnvloeden.

Verslechterd

"De situatie wordt steeds erger", aldus Mgr. Zenari. "Toen ik terugkwam was de veiligheidssituatie nog meer verslechterd. Het is niet meer mogelijk om vrij te bewegen. In de gebieden die tot voor kort nog onder controle waren vinden gevechten en ontvoeringen plaats."

Bij de zitting van de Veiligheidsraad in New York spraken China en Rusland hun veto uit tegen nieuwe sancties tegen het regime van Bashar al-Assad. Moskou en Peking zijn tegen een resolutie tegen de Syrische regering.

De twee leden beschuldigen westerse regering ervan te proberen de strategie te herhalen die in Libië is gebruikt om via VN-resoluties een oorlog in de regio te starten.

Pogingen

Het verzet van Rusland, China en de Arabische Liga hebben VN-gezant Kofi Annan aangespoord zich nog harder in te zetten voor een oplossing. In de afgelopen weken heeft hij Iran gevraagd bemiddelingspogingen te ondernemen om met het regime tot een vredesakkoord te komen.

Komende maandat de voormalig VN-secretaris-generaal proberen om de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov achter zijn voorstellen te krijgen.

"De internationale gemeenschap moet proberen om met een stem te spreken en Syrië van de afgrond redden", aldus de Vaticaanse Nuntius. "Zonder ieders medewerking is het plan van Annan volkomen zinloos."

Bron en foto: AsiaNews