Noord-Mali uitvalsbasis voor terroristen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Tientallen Algerijnse jihadisten zijn aangekomen in de Malinese stad Timbuktu. Daar willen ze zich aansluiten bij gewapende islamisten die een brutale versie van de sharia aan de door hen gecontroleerde delen...
20121127Mali01

Tientallen Algerijnse jihadisten zijn aangekomen in de Malinese stad Timbuktu. Daar willen ze zich aansluiten bij gewapende islamisten die een brutale versie van de sharia aan de door hen gecontroleerde delen van Noord-Mali willen opleggen.

De jongste stroom van buitenlanders die zich aansluiten bij de aan al-Qaida gelieerde islamisten, kwam aan de oppervlakte toen een conferentie over Noor-Mali werd uitgesteld. De conferentie zou zich beraden over terugkeer naar democratie van het gebied en een aanpak van de crisis in het bezette noorden. Er bestaat grote bezorgdheid over de fragiliteit van de interim regering en de onduidelijke plannen om de terugkeer naar democratie te bewerkstelligen. Dat maakt de geplande militaire interventie om de islamistische milities te verdrijven, vrijwel onmogelijk. De bijeenkomst had maandag moeten plaatsvinden en is nu opgeschoven naar 10 december.

 

Nog voor de plannen voor een internationale interventie afgerond waren, werd gerapporteerd dat Sudanese, Algerijnse, en uit andere West-Afrikaanse landen afkomstige moslims zich aansloten bij de Malinese jihadisten. "Tientallen Algerijnse jihadisten zijn afgelopen weekend in Timboektoe aangekomen om de aan al-Quaida gelieerde AQIM (al-Qaidain de islamitische Maghreb) te versterken," meldde een veiligheidsofficier aan AFP. Volgens hem was het legendarische Timboektoe ‘steeds meer een hoofdkwartier van AQIM in Noord-Mali aan het worden". Lokale bronnen zeggen dat begin november ook al tientallen jonge Europeanen en in Europa levende Afrikanen zich probeerden aan te sluiten bij de islamisten in Noord-Mali. Vorige week vrijdag werd nog een vermoedelijke jihadist gearresteerd bij de grens tussen Mauritanië en Noord-Mali.

 

Ondertussen klaagde een inwoner van Timboektoe over de strenge toepassing van de sharia in de stad . "Nu gaan de islamisten van huis tot huis om televisies te confisqueren" vertelde hij AFP op voorwaarde van anonimiteit. "Gisteren (zaterdag) namen ze minstens 25 televisietoestellen in beslag. Vandaag zijn ze begonnen in huizen dichtbij de grote moskee." Twee weken geleden gingen de jihadisten van deur tot deur en arresteerden vrouwen die geen hoofddoek droegen. Ook op zondag werden drie katholieke Congolese inwoners gearresteerd omdat ze weigerden naar een islamitische preek te luisteren. Ze werden in een gevangenis geworpen, vertelde een lokale regeringsfunctionaris. De internationale gemeenschap vreest dat het gebied een nieuwe uitvalsbasis voor terroristen zal worden om aanslagen te plegen in Afrika en Europa. Dus staat men achter regionale pogingen om militair in te grijpen. Op een top eerder deze maand van West-Afrikaanse leiders keurden zij een plan goed tot het formeren van een militaire macht van 3300 soldaten voor Noord-Mali. Het plan moet eind deze maand nog goedgekeurd worden door de VN Veiligheidsraad.

Bron: France 24

Foto: France 24