Noord-Koreaanse agent bekent betrokkenheid moord pastor

woensdag, 02 augustus 2017
Nieuws
Een agente van de veiligheids- en inlichtingendiensten van Noord-Korea heeft betrokkenheid toegegeven bij de moord op een christelijke pastor in Changbai City in China op 30 april 2016.
North-Korea-revealed

Het was bekend dat pastor Han Chung-Ryeol Noord-Koreanen hielp om China in te vluchten. Op 30 april 2016 verliet hij om 2 uur ‘s middags zijn kerk en ‘s avonds werd hij gevonden met meerdere steekwonden in zijn maag. Zijn hoofd was bewerkt met een bijl. De christelijke organisatie Voice of the Martyrs was van mening dat Noord-Koreanen verantwoordelijk waren voor de misdaad en dat de verdachten hoogst waarschijnlijk terugkeerden naar hun thuisland na het uitvoeren van de aanval.

Op 21 juli, verteld een insider in China dat een overgelopen Noord-Koreaanse agent haar betrokkenheid had bekend bij de moord op de voorganger in de buurt van de Chinees-Koreaanse grens. Ze had naar verluid schroot en kruiden gesmokkeld tussen Noord-Korea en China en werd gechanteerd informant te worden in oktober 2015. De vrouw begon pastor Han vanaf medio februari 2016 te volgen en rapporteerde haar bevindingen aan de geheime dienst van Noord-Korea. Ze was verrast om beloningen voor haar inspanningen te ontvangen en was ook geschokt dat hij niet was ontvoerd, maar vermoord.

"Ze was geschokt om te horen dat zij had deelgenomen aan een moord en begon Noord-Korea te minachten. Toen besloot ze over te lopen. Ze voelde zware schuld voor haar eigen aandeel in de misdaad, en veracht de geheime dienst die haar op die manier manipuleerde." Naar verluidt bleven de Noord-Koreaanse autoriteiten haar manipuleren. Officieren van de geheime dienst en agenten die wisten wat er was gebeurd, hebben haar in het verleden aangerand.

Er waren al geruchten dat de moord op pastor Han werd betaald door Noord-Koreaanse bronnen, maar daarvoor werd geen bewijs geleverd. Volgens Daily NK, een krant die zich richt op Noord-Korea, is het de eerste keer dat substantiële aanwijzingen in de zaak zijn opgedoken.

Bron: Voice of the Martyrs, Daily NK