Noord-Koreaan: "Ondanks vervolging groeit het Christendom"

woensdag, 17 mei 2017
Persoonlijk verhaal
"Hoewel de Noord-Koreaanse regering alles doet wat het kan om het Christendom te onderdrukken, blijft het geloof zich verspreiden." Dat zegt Kim Chung-Seong, een overloper en missionaris die oproept tot gebed en actie om de religieuze vrijheid in het land te verhogen.

"Het is mijn gebed dat alle internationale christelijke gemeenschappen bidden voor de Noord-Koreaanse Christenen om hen echt te helpen en te betrekken bij het verspreiden van het Evangelie. Niet alleen door de werken van het ondergrondse kerknetwerk, maar ook door de overheid en door verzoeken om religieuze vrijheid, waarvoor ze ernstig bidden", aldus Kim Chung-seong, een Noord-Koreaan.

Kim sprak tijdens de eerste jaarlijkse wereldtop ter verdediging van vervolgde christenen in de Verenigde Staten. Bij de top op 11 en 12 mei waren religieuze leiders aanwezig uit protestantse denominaties, orthodoxe kerken en de Rooms-Katholieke Kerk. Ook waren er vervolgde christenen aanwezig om hun getuigenissen te geven.

In totaal waren Christenen uit ongeveer 130 landen en gebieden vertegenwoordigd op de top, evenals vertegenwoordigers van christelijke voorspraakgroepen zoals Open Doors USA en Voice of the Martyrs. De top werd gehost door de Amerikaans-Evangelische Billy Graham Evangelistic Association.

De Amerikaanse vice-president Mike Pence verklaarde donderdag dat "het beschermen en bevorderen van religieuze vrijheid een prioriteit is van het buitenlandbeleid van de Trump-administratie." Hij beloofde zijn gebeden en steun voor vervolgde christenen, evenals voor leden van andere geloven die worden vervolgd voor hun overtuigingen. Kardinaal Donald Wuerl van Washington D.C. sprak op vrijdag.

Kim, die ook op de top sprak, kwam in 2004 naar Zuid-Korea. Hij heeft nu een dagelijks christelijk radioprogramma in Zuid-Korea, dat ook uitzendt in delen van Noord-Korea. Daarnaast helpt hij om het Evangelie, christelijke muziek en wereldnieuws Noord-Korea in te smokkelen via USB-drives en SD-geheugenkaarten. "Het belangrijkste werk is echter om de gedachten van de Noord-Koreaanse bevolking met Jezus Christus te vervullen, omdat de waarheid je vrij zal maken."

Ondanks arme omstandigheden en gevangenisstraffen groeit het aantal christelijke gelovigen in Noord-Korea. Volgens Kim wordt hun geloof versterkt door de vervolgingen. "Wat het Noord-Koreaanse regime het meest vreest en bang maakt, is de verspreiding van het Evangelie," zei hij. "Omdat de Bijbel en het Evangelie de waarheid spreken. Zodra het licht in de donkere kamer schijnt, is er licht in de kamer."

"Wanneer Christenen bijeenkomen voor gebed of aanbidding, is dit op gezinsniveau om opsporing door autoriteiten te vermijden", zei Kim. "We verlaten als Christenen onze huizen en trekken ons terug naar de rivier, de berghelling, ergens afgelegen. We kunnen geen gebouw ingaan," voegde hij eraan toe.

"De regering maakt gebruik van een ‘facade-netwerk’, de Koreaanse Christelijke Vereniging, om te ontdekken wie Christen zijn in het land. Aan velen wordt geleerd om te geloven dat deze Koreaanse Christelijke Vereniging echt is," legt hij uit. "De vereniging levert ook valse informatie aan de internationale gemeenschap om de schijn op te houden van religieuze vrijheid en religieus pluralisme in Noord-Korea."

"Zij [de regering] doen er alles aan om de verspreiding van het Evangelie in Noord-Korea te voorkomen. [Maar] zoals je kunt zien, kunnen we het zonlicht niet met onze hand blokkeren", aldus Kim. Hij vraagt om gebed voor Christenen in Noord-Korea en voor de hereniging van de beide Korea’s. "Dat zij de vrijheid van Jezus mogen leren kennen."