Noord-Korea: Canadese missionaris krijgt levenslang

maandag, 21 december 2015
Nieuws
Een Canadese predikant en missionaris is in Noord-Korea veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De 60-jarige Hyeon Soo Lym is predikant van de presbyteriaanse Kerk van Toronto. De afgelopen tien jaar bracht hij als missionaris zo’n honderd bezoeken aan Noord-Korea, vooral om ouderen en wezen te helpen. De van oorsprong Zuid-Koreaanse Hyeon Soo Lym verdween in februari 2015 spoorloos nadat hij de Noord-Koreaanse grens was overgestoken. Sindsdien was niets meer van hem vernomen. Tot zijn veroordeling vorige week.

Het hooggerechtshof van Noord-Korea heeft de Canadese predikant veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege “misdaden tegen de staat”. Hij moet zijn straf uitzitten in een strafkamp. Volgens het hof heeft Hyeon Soo Lym “toegegeven” dat hij plannen had om de regering omver te werpen en in plaats daarvan een staat te stichten met een religieus karakter. De missionaris werd ook veroordeeld, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor het organiseren van mensenhandel naar Zuid-Korea, China en Mongolië.

Zijn gelovigen in Canada zeggen dat hij Noord-Koreanen “mogelijk geholpen heeft” het dictatoriale regime te ontvluchten, maar dat dit alleen gebeurde op verzoek van de betreffende mensen zelf. Ze stellen ook dat zijn bezoeken aan Noord-Korea niets met politiek te maken hadden.

(KN/AsiaNews)