Noodoproep uit Aleppo

vrijdag, 23 december 2016
Persoonlijk verhaal
Laat de Syrische bevolking niet in de steek. Die woorden bid ik als ik het verhaal lees over de jonge Rosy in Syrië. Met tranen in mijn ogen denk ik aan het geluk van mijn eigen kinderen die studeren en een gezin stichten. Hoe anders is het in Syrië. De arme Rosy, 17 jaar en nog maar net aan haar studie begonnen, staat aan het graf van haar broertje Fouad van 13 jaar.

Hoe eenzaam en verlaten moet Rosy zich voelen bij het graf, zonder haar ouders, die vechten voor hun leven op de intensive care. Hun appartement in een christelijke wijk van Aleppo werd getroffen door een raket van de rebellen. Vredebesprekingen in Europa drogen haar tranen niet. Geschokt en in diepe rouw vraagt ze om gebed dat haar ouders beter worden.

"doneer%20nu%20button.jpg"

Wie zijn de volgende slachtoffers van de dagelijkse bommen en raketten? Elke dag vallen er in Aleppo vijf tot tien doden. Water en elektriciteit zijn afgesloten. Velen vluchten, anderen blijven, hopend op succesvolle vredebesprekingen.

Paters en zusters zijn voor de getroffen bevolking de laatste strohalm. “Wij laten ons niet verdrijven”, zegt pater Jean Clément. “Wij zijn de Kerk van de eerste Christenen en voelen ons verbonden met Syrië. Als deze weerzinwekkende oorlog voorbij is hopen we een samenleving te bouwen die open staat voor vrijheid en diversiteit. Maar nu hebben wij meer dan ooit uw gebeden en uw steun nodig.”

Via de katholieke bisschop in Aleppo kan Kerk in Nood de ergst getroffen gezinnen in Aleppo helpen. Ik vraag u dringend om een (extra) bijdrage. De Kerk in Syrië heeft niets meer, maar kan met uw hulp gezinnen met kinderen en ouden van dagen helpen.

"doneer%20nu%20button.jpg"

Voor € 26 krijgt een gezin een voedselpakket voor een maand

Met € 30 kan Kerk in Nood de maandelijkse huur betalen voor een gezin zonder huis

Een misintentie van € 10 helpt één van de 37 priesters in Aleppo om te overleven

Ondanks het gevaar voor bommen en mortieren sturen ouders hun kinderen nog steeds naar school of naar de universiteit. Hun toekomst hangt van een goede opleiding af. Bovendien hoeven jongens dan niet het leger in. De Franciscanen in Aleppo vragen uw steun voor 318 studenten die hun school- of collegegeld niet kunnen betalen. Voor € 12 per maand is er zicht op een betere toekomst.

Maak alstublieft vandaag nog uw online gift over. De paters en zusters in Aleppo rekenen op u om jongeren zoals Rosy te helpen en troosten.

Joris van Voorst tot Voorst, directeur