Noodkreet over situatie Christenen Midden-Oosten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Aartsbisschop Louis Sako van de Noord-Iraakse stad Kirkuk, heeft een nood- kreet geslaakt in de hoop op hulp van het Vaticaan en de internationale gemeenschap voor de Christenen...
20130124_Irak01

Aartsbisschop Louis Sako van de Noord-Iraakse stad Kirkuk, heeft een noodkreet geslaakt in de hoop op hulp van het Vaticaan en de internationale gemeenschap voor de Christenen in het Midden-Oosten.

Tegenover het Missiepersbureau Fides spreekt Mgr. Sako zijn groeiende zorg uit over de toch al moeilijke situatie voor Christenen in het Midden-Oosten. Die is "zorgelijk" en wordt versterkt door "wat bepaalde leiders zeggen over de Arabische Lente", aldus Sako.

Hij hoopt op een initiatief van de Heilige Stoel en de Wereldkerk om de internationale gemeenschap te mobiliseren ter ondersteuning van Christenen in de regio.

Conflict onvermijdelijk

Het "mengsel van etniciteiten, religies en talen" in het Midden-Oosten leidt onvermijdelijk tot spanningen en conflicten, stelt Aartsbisschop Sako. Er heeft in dat deel van de wereld nooit een vastomlijnd idee postgevat van een burgerschap "dat in staat is iedereen te integreren, ongeacht religie of etniciteit". "Ontwrichtende processen" zoals die plaats vinden in Irak en straks ook in Syrië te verwachten zijn, zullen "de situatie verergeren". Waar de institutionele macht de veiligheid niet langer kan garanderen krijgen criminele en extremistische groeperingen vrij spel.

Groeiende angst

In dat licht slaat de onzekerheid onder de Christenen in het Midden-Oosten gemakkelijk om in spanningen en vrees. "We vragen ons af of het nog mogelijk is zelfs maar te denken over een harmonieuze manier van samenleven", aldus de Chaldeeuwse aartsbisschop. Hij verwijst naar de discriminatie van mensen die geen volgelingen zijn van wat hij de ‘staatsgodsdienst" noemt.

Geopolitiek

Die toestand wordt naar zijn inzicht verergerd door de strategieën die de verschillende geopolitieke partijen ten aanzien van het Midden-Oosten volgen. Onder verwijzing naar de situatie in Syrië verwijt Sako de internationale gemeenschap te geloven "dat we de situatie kunnen verbeteren door een onzekere route te volgen die democratie denkt te bereiken met wapens! Het resultaat is het conflict tussen de gewapende oppositie en een systeem dat alles vernietigt."

Concrete steun nodig

De aartsbisschop vindt dat de steun van de Kerk aan de Christenen van het Midden-Oosten concretere vormen moet aannemen. "Er wordt gezegd dat het Christendom hier ooit heeft gebloeid en dat onze aanwezigheid hier belangrijk is. Deze Kerken van apostolische oorsprong verdienen adequate steun van de universele Kerk in hun missie van gemeenschap en geloofsgetuigenis".

Internationale steun zou een grote hulp zijn "om te proberen voor iedereen een fatsoenlijk bestaan mogelijk te maken." In het bijzonder noemt mgr. Sako de "cruciale rol" van de Heilige Stoel in het "garanderen van de mogelijkheid voor Christenen om in hun eigen land te leven."

Eigen verantwoordelijkheid

Hij doet ook een beroep op de verantwoordelijkheid van de inheemse Christenen, evenals die van de moslims. Volgens mgr. Sako moeten de Christenen van de Midden-Oosterse voorkomen in de "val van het nationalisme" te trappen en altijd reageren volgens "de vormen van liefde en leven zoals beschreven in het Nieuwe Testament". Moslims dienen de toepassing van de leer van de Koran te actualiseren.

Bron: Fides, foto: AsiaNews