Noodhulp voor vluchtelingen in Bangui

Project
Net toen het er naar uitzag dat de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek was gestabiliseerd, braken op 26 september ernstige onlusten uit in de hoofdstad Bangui. Voor de nieuwe golf aan vluchtelingen is dringend hulp nodig.
ACN-20140602-09526

Meer dan 40 mensen werden gedood, op talrijke plaatsen werd er geplunderd en een kerk brandde tot de grond toe af. Bovendien werden 800 gevangenen uit een gevangenis bevrijd, waaronder veel rebellen. Ruim 40.000 mensen vluchtten voor het geweld. Zij worden opgevangen in kloosters, parochies en op het terrein van de luchthaven, waar zich al sinds twee jaar duizenden vluchtelingen ophouden. De situatie is extra problematisch omdat de gebouwen van talrijke humanitaire organisaties werden geplunderd, waaronder die van Caritas. De medewerkers van deze organisatie bevinden zich nu onder de vluchtelingen.

“Dit land heeft meer dan ooit ons gebed, onze hulp en onze aandacht nodig“, vertelt Christine du Coudray, bij Kerk in Nood verantwoordelijk voor projecten in Afrika. Op verkiezingen, die eerder in oktober gepland waren, zijn al naar december verschoven en vinden nu plaats na het bezoek van Paus Franciscus, op 29 en 30 november. “Beiden waren eigenlijk tekenen van hoop op een betere en vrediger toekomst”, merkt Du Coudray op. “Wij hopen en bidden dat deze hoop niet ten gronde wordt gericht. Al het mogelijke moet worden gedaan om te voorkomen dat het land opnieuw in een geweldspiraal terecht komt.”

Aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga van Bangui, de voorzitter van de Centraal-Afrikaanse bisschoppenconferentie en president van Caritas in het land, bezoekt de vluchtelingenkampen en tracht daar met levensmiddelen op zijn minst de hoogstnodige hulp te verstrekken. Kerk in Nood steunt het project met 112.000 euro.

Code: 142-09-59