Noodhulp voor Christenen uit Mosoel (Irak)

zaterdag, 22 augustus 2015
Nieuws
Kerk in Nood heeft € 100.000 noodhulp toegekend voor de Christenen die Mosoel (Irak) moesten ontvluchten na de aanval van Jihadisten op de stad.
20140619_mosul_vluchteling

Kerk in Nood heeft € 100.000 noodhulp toegekend voor de Christenen die Mosoel (Irak) moesten ontvluchten na de aanval van Jihadisten op de stad.

Volgens de Chaldeeuwse aartsbisschop van Mosoel, Shimon Emil Nona, zijn alle van de ongeveer 3.000 christelijke inwoners van Mosoel na het ontbranden van de gevechten onmiddellijk gevlucht uit de stad en hebben de meesten toevlucht gevonden in de nabijgelegen dorpen van de Nineve-vlakte. De kerk heeft de vluchtelingen tijdelijk ondergebracht in scholen, catechese-ruimtes en verlaten huizen. Het is "onzeker of alle gezinnen ooit in staat zijn om terug te keren naar Mosoel." De noodhulp is bedoeld voor de eerste opvang van de vluchtelingen, die al hun bezittingen in Mosoel hebben moeten achterlaten. Enkele Christenen zouden zijn teruggekeerd naar Mosoel, maar de meeste families zijn bang en blijven in de opvangcentra. Op sommige momenten had de aartsbisschop de zorg voor 1000 gevluchte gezinnen.

Regina Lynch, directeur projecten van Kerk in Nood, zegt: "We voelen ons heel erg verbonden met deze kerk en delen al sinds 1983 hun lijden en hun zorgen. Deze nooit eindigende lijdensweg is een open wond voor ons. De Christenen in Irak moeten meer dan ooit weten dat Christenen in de rest van de wereld hen niet in de steek laten, maar voor hen bidden en ook, voor zover mogelijk, hen financieel ondersteunen. Naast onze lopende projecten willen we deze dringende hulp sturen naar onze broeders en zusters.

Op 5 juni begonnen vermoedelijke aanhangers van de terroristische organisatie ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië), Mosoel in te nemen, de tweede grootste stad van Irak. De helft van de inwoners van de stad, waaronder de gehele christelijke bevolking vluchtte. Intussen rukken de Jihadisten in Irak op en bezetten ze andere steden.

In de afgelopen vijf jaar heeft Kerk in Nood Irak geholpen met ongeveer 2,4 miljoen euro.

Foto: www.csmonitor.com