Noodhulp vluchtelingen in Bangui

Project
ACN-20140602CAR09526

Project in Centraal-Afrikaanse Republiek
Juist toen het ernaar uit zag, dat de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek de laatste maanden weer wat was gestabiliseerd, braken er op 26 september weer ernstige onlusten uit in de hoofdstad Bangui. Meer dan 40 mensen werden gedood, op talrijke plaatsen werd er geplunderd en een kerk brandde tot de grond toe af. Bovendien werden er 800 gevangenen uit een gevangenis bevrijd, waaronder veel rebellen. 40.000 Mensen vluchtten voor het geweld in kloosters, parochies en op het terrein van de luchthaven, waar zich al sinds twee jaar duizenden vluchtelingen ophouden. De situatie is extra problematisch, omdat de vestigingen van talrijke humanitaire organisaties werden geplunderd, zoals die van Caritas, waarvan de medewerkers zich nu ook onder de vluchtelingen bevinden.

„Wij hopen en bidden dat deze hoop niet ten gronde wordt gericht.“
Deze mensen hebben dringend hulp nodig. Christine du Coudray, die namens Kerk in Nood verantwoordelijk is voor Afrika zegt: „Dit land heeft meer dan ooit ons gebed, onze hulp en onze aandacht nodig.“ Eigenlijk zouden er in oktober verkiezingen worden gehouden. Bovendien zal Paus Franciscus het land op 29 en 30 november bezoeken. Dit waren eigenlijk tekenen van hoop op een betere en meer vredige toekomst. Du Coudray merkt daarover op: „Wij hopen en bidden dat deze hoop niet ten gronde wordt gericht. Al het mogelijke moet worden gedaan om te voorkomen dat het land opnieuw in een geweldspiraal terecht komt.“

Aarstbisschop tracht hoogstnodige hulp te verstrekken
Aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga van Bangui, de voorzitter van de Centraal-Afrikaanse bisschoppenconferentie en president van Caritas in dit land, bezoekt de vele vluchtelingenkampen en tracht daar met levensmiddelen op zijn minst de hoogstnodige hulp te verstrekken. Kerk in Nood helpt hem met 112.000 euro.

Projectcode: 142-09-59

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood/Trinchero