Noodhulp Filipijnen: Caritas over gevolgen Tyfoon

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Interview met pater Edwin Gariguez, secretaris van Caritas Filipijnen, op dinsdag 12 november. Wat is de huidige situatie na deze vernietigende Tyfoon? Pater Edwin Gariguez: "De tyfoon is verwoestend geweest...
20111020_009_small

Interview met pater Edwin Gariguez, secretaris van Caritas Filipijnen, op dinsdag 12 november.

Wat is de huidige situatie na deze vernietigende Tyfoon?
Pater Edwin Gariguez: "De tyfoon is verwoestend geweest en de gevolgen zijn enorm, vooral de provincie op het eiland Leyte is zeer zwaar getroffen. Dit is ook in de media geweest. Maar er zijn nog veel meer provincies en kleine eilanden die zwaar getroffen zijn. We zullen daar vanavond aankomen om het gebied te bezoeken, morgen zal Caritas Internationaal zich bij ons aansluiten."

Waar is de meeste behoefte aan?
Pater Edwin Gariguez: "Natuurlijk hebben de getroffen gemeenschappen het meeste behoefte aan eten en water. In de provincie Leyte worden plunderingen waargenomen omdat mensen wanhopig zijn. Ook krijgen we berichten dat het doden aantal aan het toenemen is. We proberen gebieden te bereiken die niet door de media genoemd worden, waar we informatie over krijgen via de lokale gemeenschappen, met name via de parochies van de getroffen gebieden. Erg veel mensen roepen om hulp, maar de omvang van deze ramp is zo groot dat zelfs de overheid moeite heeft om alle slachtoffers van deze super tyfoon te bereiken."

Er zullen ook wel veel kerken en voorzieningen van kerken getroffen zijn…
Pater Edwin Gariguez: "Ja, ja, ik heb een rapport van een zuster uit Cebu ontvangen. Ze vertelde me dat 80% van de gebouwen totaal vernield zijn. Hieronder bevinden zich scholen, kerken en sporthallen. De meeste gebouwen zijn ingestort."

De mensen in Europa en de hele wereld bidden voor uw land…
Pater Edwin Gariguez: "Breng alstublieft onze oprechte dank over aan de mensen die zich solidair tonen met ons, door op deze manier bij ons te zijn tijdens deze moeilijke dagen. In ons land zijn we gewend aan Tyfonen, die komen en gaan, maar dit was echt een syper tyfoon die zeer vernietigend was… Mensen zijn zo wanhopig. Velen zijn opzoek naar hun familie en velen verloren hun leven.

Bron en Foto: Kerk in Nood

Projectcode: 329-00-00