De Katholieke Kerk biedt noodhulp in reactie op een nieuwe humanitaire crisis in Sudan die is ontstaan na het oplaaien van gevechten in de Blauwe Nijl Staat. Het conflict brak begin september uit in de stad Damazin tussen het Sudanese leger en de Noordelijke Bevrijdingsbeweging van het Sudanese Volk (SPLM) na gewapende aanvallen op regeringsgebouwen. Beide partijen schuiven de verantwoordelijkheid voor de aanvallen op elkaar af. De regering in de hoofdstad Khartoem kondigde de noodtoestand af in de Blauwe Nijl Staat die grenst aan het onlangs gevormde Zuid-Sudan. Khartoem onthief de plaatselijke gouverneur Malik Agnar (lid van de noordelijke SPLM) uit zijn functie.
Hulpbisschop Daniel Adwok van Khartoem, heeft plannen opgesteld voor noodvoorzieningen in de parochie Singa waar duizenden vluchtelingen een heenkomen hebben gezocht. Hij wendde zich tot Kerk in Nood voor hulp aan de vluchtelingen. Kerk in Nood heeft op dit dringend verzoek gereageerd met een eerste gift van € 15.000.
In een toelichting op de noodkreet, zei bisschop Adwok: "De parochie van Singa, als plaatselijke kerkelijke organisatie, kan de slachtoffers van de conflicten in Damazin helpen met voedsel, dekens en misschien reisgeld om verder te reizen naar Renk, Khartoem of El Obeid." Over de humanitaire situatie in de streek, zei de bisschop: "Veel burgers hebben Damazin verlaten en trekken in verschillende richtingen weg. Een aanzienlijk aantal koos de weg van Damazin naar Singa/Sennar. Degenen die erin slaagden Singa te bereiken, zien zich nu voor het probleem om aan voedsel en dekens te komen, omdat zij Damazin haastig hebben verlaten zonder iets mee te kunnen nemen. Sommigen hebben nu hun toevlucht gezocht in het parochiecentrum van Singa. Anderen hebben onderdak gevonden bij inwoners van de stad, maar het wordt voor deze gezinnen moeilijk om iedereen eten te geven. We horen dat alleen het Rode Kruis in de stad actief is, maar hun opvangcapaciteit valt in het niet bij de omvang van het probleem." Hij voegde hieraan toe: "we hebben gehoord dat veel ouderen die niet ver weg konden trekken, ongeveer tien kilometer van de stad langs dezelfde weg van Damazin naar Singa zijn beland. Anderen hebben halt gehouden in het wat verderop gelegen Arun, Wad El Nail en Abu Naama." De bisschop verklaarde verder dat de Kerk nog over onvoldoende precieze informatie beschikt maar wel weet dat een aanzienlijk aantal vluchtelingen in de richting van de Ethiopische grens en de Ingassena-bergen is getrokken.
Volgens UNHCR zijn minstens 16.000 mensen de grens met Ethiopië overgestoken. Volgens een Sudanese Mensenrechten Organisatie in Cairo, werden 17 mensen gedood en leven duizenden rond Damazin in precaire omstandigheden.
De Blauwe Nijl Staat is het derde grensgebied waar gevechten zijn uitgebroken sinds Zuid-Sudan in juli onafhankelijk werd.