Nonnen en jonge Christenen in Irakese stad Mosul vrijgelaten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Twee nonnen en drie jonge Chaldeeën - twee meisjes en een jongen - die werden tegengehouden en vastgehouden door militanten van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) zijn vrijgelaten en zijn in goede gezondheid. ISIL heeft de stad Mosul het c
20141507_Zusters_Mosul_vrijgelaten

Twee nonnen en drie jonge Chaldeeën – twee meisjes en een jongen – die werden tegengehouden en vastgehouden door militanten van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) zijn vrijgelaten en zijn in goede gezondheid. ISIL heeft de stad Mosul het centrum van het zelfverklaarde Islamitische Kalifaat gemaakt.

De Chaldeeuwse aartsbisschop van Mosul, Amel Shimon Nona bevestigde de vrijlating van de vijf personen aan Vatican Insider. "Zuster Atur, zuster Miskinta en de drie jonge mensen maken het goed," zei de aartsbisschop. "Ze zijn al teruggekeerd naar Dohuk. We zijn erin geslaagd om contact te krijgen met hen via telefoon op zondag 13 juli en ze vertelden vandaag worden vrijgegeven. Er is geen losgeld betaald om hen vrij te krijgen, omdat de ontvoerders hier niet om hadden gevraagd. "

De twee Chaldeeuwse zusters van de Congregatie van de Dochters van Maria Onbevlekt hadden de zorg over een weeshuis in de buurt van het Chaldeeuwse aartsbisdom, samen met andere zusters in het religieus instituut. "In al die verschrikkelijke jaren voor ons land hebben zusters Atur en Miskinta geweldige werk verricht zonder Mosul ooit te verlaten, waardoor veel meisjes de kans kregen om te studeren," vertelt zuster Luigina Sako, overste van de Chaldeeuwse zusters, aan het katholieke persbureau Fides. De nonnen en bewoners van het weeshuis ontvluchtten Mosul na het offensief van soennitische opstandelingen en ISIL militanten op 9 juni.

Zij zochten hun toevlucht in de stad Dohuk in Iraaks Koerdistan. Zuster Atur maakte korte bezoeken aan Mosul om het huis te controleren en de bezittingen, waaronder huiswerk, van de meisjes op te halen. De twee nonnen verdwenen op 28 juni samen met drie weeskinderen tijdens zo’n bezoek.