Nog steeds straffeloosheid in Orissa

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het nieuwe jaar moet prioriteit geven aan een te lang verwaarloosde kwestie: gerechtigheid voor de slachtoffers van de anti-christelijke geweldsuitbarstingen die...

Het nieuwe jaar in India moet prioriteit geven aan een te lang verwaarloosde kwestie: gerechtigheid voor de slachtoffers van de anti-christelijke geweldsuitbarstingen die in 2007-2008 plaatsvonden in Orissa. Dat is wat geëist wordt door de Indiase Christenen die vorige week vergaderd waren in de All India Christian Council (AICC), een organisatie die de rechten van gelovigen in India verdedigt.

De cijfers van de lokale kerk in Orissa spreken voor zichzelf: van de meer dan 3500 gevallen die na de bloedbaden gemeld zijn, werden er 827 geregistreerd door de politie. Het aantal definitieve rapporten die de rechtbank bereikten waren er 315 en daarvan leidden er 68 tot een straf. Van de zaken die voorkwamen eindigden er 140 in vrijspraak en in zijn totaliteit was er in 1900 zaken sprake van vrijspraak. Drie jaar na de tragedies wachten er nog steeds 304 zaken op afhandeling.

De cijfers tonen aan dat "gerechtigheid nog altijd een groot probleem is voor zo"n 56.000 Christenen wier leven sinds augustus 2008 dramatisch veranderd is," zegt John Dayal, de secretaris van AICC. "De agressors vroegen hun zich te bekeren tot het hindoeïsme en een bijbel te verbranden als een bewijs van hun bekering. De deden dat niet en kozen ervoor te vluchten. In 400 dorpen werd de christelijke aanwezigheid compleet uitgewist, meer dan 5600 huizen en 295 kerken werden afgebrand; er vielen honderden doden, waaronder vrouwen en minstens een religieuze werd verkracht."

Slordig onderzoek

Er bestaan nog steeds spanningen in Orissa , verhoogd door de moord op de juridisch assistent en voormalig catechist Rabindra Parichha, die indertijd betrokken was bij het beschermen van getuigen. En het geweld doet zich nog altijd voor: in het dorp Bujimendi werd voor Kerstmis het huis van een 45-jarige Christen met een vrouw en drie kinderen na middernacht afgebrand. Dat heeft de angst vergroot bij de 25 Christelijke families in het dorp. Rabindra Parichha was de derde Christelijke leider die in 2011 werd vermoord. Eerder waren al twee protestantse dominees, Saul Pradhan van Bajamaha en Minoketan Nayak van Midjakia, om het leven gebracht. Volgens ooggetuigen ging Manoj Pradhan, lid van de juridische raad van de deelstaat Orissa en de eerste gedaagde in een aantal moordzaken, van dorp tot dorp om asociale elementen ertoe te brengen "de Christelijke leiders van Kandhamal te elimineren". De politie is volgens de AICC doof voor de klachten van "hate speech" dat regelmatig te horen is bij demonstraties van hindoe groepen. Het ergste in Orissa is op dit moment het gebrek aan toepassing van de wet in rechtbanken, waar in geen enkel geval iemand veroordeeld wordt van moord. Dat is volgens Dayal vooral zo omdat de getuigen gedwongen worden te zwijgen en de politie weinig bewijs verzamelt na een ondeugdelijk en slordig onderzoek.

 

Bron: Fides

Foto: Sargasso