"Nigerianen laten zich niet intimideren"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Het leven gaat gewoon door, althans hier in Abuja. We laten ons niet afschrikken door bedreigingen of waarschuwingen Wij zullen ons...
20110929nigeria01

"Het leven gaat gewoon door, althans hier in Abuja. We laten ons niet afschrikken door bedreigingen of waarschuwingen Wij zullen ons normale leven voorzetten in vertrouwen dat God ons op onze weg nabij is."

Dat zegt Aartsbisschop John Olorunfemi Onaiyekan van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, de hoofdstad van Nigeria. Daar zijn de veiligheidsmaatregelen hoog opgeschroefd omdat de fundamentalisch-Islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft aangekondigd aanslagen te plegen rond onafhankelijkheidsdag die op 1 oktober wordt gevierd.

"Tegelijkertijd hopen we dat de veiligheidsdiensten hun werk doen en ervoor zorgen dat iedereen veilig is", aldus Mgr. Onaiyekan.

Inmiddels heeft een onbekende groepering uit Zuid-Nigeria een ultimatum gesteld aan Boko Haram. Zij heeft in een verklaring met "vergeldingsmaatregelen" gedreigd indien Boko Haram niet binnen veertien dagen de terreurdaden staakt.

Volgens de Aartsbisschop moet het dreigement niet al te serieus worden genomen. "Wat betekent dat, "vergelding" tegen Boko Haram? Er doen hier veel geruchten de ronde. Het is belangrijk het hoofd koel te houden."

Eerder deze week verscheen een advies van de presidentiële commissie die het probleem rond de terreurbeweging moet zien op te lossen. De commissie raadt de regering aan met de groep in gesprek te gaan.

"Alle Nigerianen willen dat het probleem van de Boko Haram moet worden opgelost. We zijn het er alleen niet over eens hoe dat moet worden gedaan", aldus Mgr. Onaiyekan. "Er zijn mensen die spreken van een dialoog met de sekte, maar die zijn in de minderheid. De meerderheid van de Nigerianen denken niet dat het mogelijk is om te onderhandelen met mensen die zonder willekeurig onschuldige mensen vermoorden. Je kunt niet gaan praten met moordenaars".

"Dit is ook de positie van de Nigeriaanse Bisschoppenconferentie. Die verklaarde vorige week dat de Nigeriaanse overheid tegemoet moet komen aan legitieme en vreedzame eisen, maar dat zij niet kan onderhandelen met criminelen en moordenaars", aldus Aartsbisschop Onaiyekan.

 

Bron: Fides