Nigeriaanse stad Maiduguri mag niet vallen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Als de stad Maiduguri in handen van Boko Haram valt, zou dat een ramp zijn voor heel Afrika. Dat stelt pater Gideon Obasogie, hoofd Sociale Communicatie van het bisdom Maiduguri, hoofdstad van de deelstaat Borno in Noordoost-Nigeria. Omdat...
20150210Nigeria01

Als de stad Maiduguri in handen van Boko Haram valt, zou dat een ramp zijn voor heel Afrika. Dat stelt pater Gideon Obasogie, hoofd Sociale Communicatie van het bisdom Maiduguri, hoofdstad van de deelstaat Borno in Noordoost-Nigeria. Omdat Maiduguri hoofdstad is, zetel van de lokale regering, een groot aantal inwoners heeft en het commerciële centrum van het Noordoosten, loopt het een groot risico, legt pater Obasogie uit.

"Als de stad valt," zei de pater, "zullen de inwoners vatbaar worden voor radicalisering en krijgt Boko Haram alleen maar meer strijders. Maiduguri zou dan voor de terroristen als een uitvalsbasis kunnen fungeren om de omliggende deelstaten Yobe, Bauichi , Gombe en Adamawa in te nemen. Ten slotte zullen de militanten dan de controle hebben over een vliegveld en een militaire basis. Dat is werkelijk gevaarlijk voor Nigeria en een potentiële ramp voor Afrika als continent."

Tot nu toe hebben de militanten steden en dorpen om Maiduguri heen veroverd en bezet. Pater Obasogie beschrijft de situatie in Maiduguri als "zeer gespannen en angstig vanwege voortdurende aanvallen". Met het naderen van de verkiezingen zien we alle soorten mensen met modieuze kleren en beloftes die te mooi zijn om waar te zijn. Ze komen niet naar het noordoosten uit solidariteit met ons maar om stemmen te winnen bij de verkiezingen.

"Als iemand onze stemmen nodig heeft, zal hij eerst garant moeten staan voor onze veiligheid," stelt Obasogie. De Nigeriaanse bisschop Dashe Doeme van Maiduguri vreest dat Boko Haram, dat een kalifaat wil vestigen in het Noordoosten van Nigeria, het noorden van het land zal willen innemen voor de verkiezingen op 28 maart. In een interview met Fides zei de bisschop in januari dat burgerlijke en militaire milities de terroristen tot nog toe hebben kunnen weerstaan, maar dat Boko Haram doorgaat met het belegeren van de stad.

Bron: Zenit

Foto: bbc.com