Nigeriaanse Moslim voorman steunt burgerwachten in strijd met Boko Haram

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een van de machtigste Moslim leiders in Nigeria, de emir van Kano, heeft publiekelijk zijn steun uitgesproken aan de burgerwachten die Boko Haram bestrijden. Verder heeft hij anderen aangemoedigd burgermilities...
20141203sanusilamidosanusi01

Een van de machtigste Moslim leiders in Nigeria, de emir van Kano, heeft publiekelijk zijn steun uitgesproken aan de burgerwachten die Boko Haram bestrijden. Verder heeft hij anderen aangemoedigd burgermilities te vormen en daarbij de competentie van de strijdkrachten in twijfel getrokken.

Sanusi Lamido Sanusi

De uitspraken werden gedaan door Sanusi Lamido Sanusi, die eerder dit jaar emir werd, nadat hij van zijn functie als gouverneur van de Centrale Bank was ontheven; in deze hoedanigheid was hij een van de hoogst geplaatste critici van de regering.

Kano

Het is hoogst ongebruikelijk dat een geestelijk leidsman in Nigeria zich expliciet uitlaat over politieke en militaire aangelegenheden, maar algemeen werd verwacht dat Sanusi zich niet zou storen aan deze gewoonte en zich in de publieke discussie zou mengen, na de aanvaarding van zijn huidige, invloedrijke positie. "De mensen moeten ervan worden doordrongen hoe belangrijk het is waakzaam te zijn. Zij dienen paraat te zijn en zich voorzien van verdedigingsmiddelen", aldus Sanusi tijdens het Vrijdagsgebed in de centrale moskee van Kano, de grootste stad in het noordelijke, overwegend Moslim gedeelte van Nigeria.

Boko Haram

AFP verkreeg op maandag een kopie van de op de band opgenomen boodschap. Ofschoon Sanusi Boko Haram niet bij name noemde, was het duidelijk dat hij zich schaarde achter degenen die aan de Islamitische rebellen het hoofd bieden. "Degenen die het voorrecht hebben jagers en burgerwachten te zijn, dienen dit door Allah geschonken voorrecht te gebruiken voor de bescherming van hun land en daarmee goddelijke beloning te verkrijgen", zo zei hij.

Chibok

De Nigeriaanse strijdkrachten werken al meer dan een jaar samen met verschillende burgerwachten in het noordoosten, waarbij ze vaak de zwaarste gevechten met de opstandelingen aan burgers overlaten. Volgens ooggetuigen werd de strategisch belangrijke stad Chibok in het noordoosten het afgelopen weekend door burgerwachten heroverd, terwijl de strijdkrachten zich op veilige afstand van de hevige gevechten hielden. In Chibok namen Islamisten in april 276 schoolmeisjes gevangen. Vijfenzeventig wisten te ontsnappen. "We moeten niet wachten tot de soldaten komen, want als zij komen, zijn de slachtpartijen al voorbij", zo zei Sanusi tot de verzamelde gelovigen. ‘sommigen laten hun wapens in de steek en slaan op de vlucht."

Goodluck

De militairen zijn er herhaaldelijk van beschuldigd burgers bij aanvallen van Boko Haram aan hun lot over te laten en noodsignalen over op handen zijnde aanvallen onbeantwoord te laten. Ofschoon de uitspraken van Sanusi niet veel afwijken van wat critici van president Goodluck Jonathan naar voren brengen, zouden zij de druk op de regering kunnen verhogen, omdat de emir van Kano geacht wordt boven de politieke twisten te staan. Enkele dagen nadat Jonathan hem uit zijn functie bij de Centrale Bank zette, verklaarde Sanusi voor AFP dat de president een ‘simpele ziel" is die door incompetente adviseurs wordt misleid en gemanipuleerd.

Sokoto

Sanusi is de op één na belangrijkste Islamitische voorman in Nigeria dat door meer dan 80 miljoen Moslims wordt bevolkt. Maar velen beschouwen hem als invloedrijker dan de sultan van Sokoto die officieel de hoogste Islamitische leider van het land is.

Bron foto: www.dailymail.co.uk