Nigeriaanse kardinaal erkent kalifaat van Boko Haram niet

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Kerk en de regering van Nigeria erkennen het door de terreurorganisatie Boko Haram uitgeroepen islamitische kalifaat in Noord-Nigeria niet. De aartsbisschop van Abuja , kardinaal John Onaiyekan, noemde de proclamatie zinloos. "De betreffende regio...
20140829Nigeria01._jpg

De Kerk en de regering van Nigeria erkennen het door de terreurorganisatie Boko Haram uitgeroepen islamitische kalifaat in Noord-Nigeria niet. De aartsbisschop van Abuja , kardinaal John Onaiyekan, noemde de proclamatie zinloos. "De betreffende regio ligt op Nigeriaans terrein", zei de kardinaal maandag tegen de Duitse nieuwsdienst KNA. Hij wees erop dat het ministerie van Defensie de stap al gekenschetst heeft als niet substantieel en verklaard heeft dat Nigeria ondeelbaar is.

Volgens inschatting van kardinaal Onaiyekan beschouwt Boko Haram de ontwikkeling in Irak als een voorbeeld. Daar heeft de islamitische terreurgroep Islamitische Staat eind juni een kalifaat uitgeroepen. Dat de Nigeriaanse islamitische organisatie Boko Haram dezelfde koers volgt, toont volgens de kardinaal aan dat ze een politieke groepering is. Afgelopen weekend had de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, de stad Gwoza in Noord-Nigeria plus enkele omliggende dorpen in een videoboodschap tot een islamitische staat verklaard. In de regio had Boko Haram de afgelopen weken in een zware strijd steeds meer delen van de stad en omliggende dorpen bezet. Volgens ooggetuigen zou de imam van de stad gedood zijn.

In het verleden heeft Boko Haram vaker gezegd dat ze op Nigeriaanse bodem een islamitische staat wilde oprichten waar de principes van de sharia doorgevoerd zouden worden. Een westelijke democratie verwerpt de islamitische groepering als staatsvorm.

Bron: KNA

Foto: Kerknet.be