"Ik heb opnieuw ervaren dat we de vrijheid die wij hebben om samen te komen en God te dienen, nooit genoeg kunnen waarderen". Dat heeft Edwin Baelde, medewerker van de Stichting De Ondergrondse Kerk, na een bezoek aan het door aanslagen op Christenen geplaagde Nigeria gezegd.
Baelde was negen dagen in Nigeria, waar hij onder meer plaatsen in het noorden bezocht waar veel aanslagen gepleegd werden. "In een van de steden was in januari nog een aanslag gepleegd op een kerk," vertelt hij. "Extremistische moslims vuurden door een open raam op biddende Christenen. Elf mensen kwamen om het leven, onder wie de vrouw en het kind van de geestelijke, die ook zelf werd getroffen. Natuurlijk was hij verdrietig, maar hij vertoonde geen spoor van machteloosheid of haat. Hij zocht troost bij de Heer en niet in vergelding. Deze houding trof ik bij veel Christenen aan die door aanslagen getroffen waren."
Uitkijk
Edwin bezocht zelf ook een kerkdienst en zag dat er bij de ingang wel gewapende agenten staan. Verder worden de tassen gecontroleerd en staan er ook parochieleden op de uitkijk. Deze veiligheidsmaatregelen hebben echter niet veel zin als er een bomaanslag wordt gepleegd. Liever zouden de Christenen zien dat lokale moslims zeggen dat dit geweld moet stoppen. Dat zou bij de goede verhoudingen, die er ook zijn, toch mogelijk moeten zijn. Maar uit angst durven moslims zich niet uit te spreken tegen hun geloofsgenoten. "De spanningen in Nigeria zijn niet alleen religieus, maar minstens voor een deel toe te schrijven aan etnische tegenstellingen," zegt Edwin. "Mensen die alleen in naam Christen zijn ondernemen wraakacties. Deze mensen komen in actie omdat ze vinden dat hun bevolkingsgroep wordt aangevallen. Ik zeg niet dat er onder Christenen die dicht bij God leven, geen woede is. Mensen die ik spreek zeggen allemaal dat vergelding niet de oplossing is. Toen Petrus het oor van Malchus afsloeg zei Jezus tegen hem: ‘steek je zwaard in de schede". Geweld is niet de oplossing."
Hoop
Edwin sprak ook met een vrouw die haar man was kwijtgeraakt. "Ze vertelde dat ze naar een dorp gegaan waren gegaan om een gemeenschap te dienen. Midden in de nacht waren ze overvallen en werd haar man neergeschoten. Ik zag bij haar veel pijn en verdriet, maar tegelijkertijd getuigde ze van de hoop en van de overtuiging dat haar man het nu beter heeft. Als ik hier iets heb geleerd is het wel het waarderen van samenkomsten. We mogen de vrijheid die wij hebben on samen te komen nooit onderschatten en moete dat altijd waarderen," besloot Edwin
Bron: www.CIP.nl.
Foto: CIP