Nigeriaanse bisschoppen luiden de noodklok

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"We roepen de federale en provinciale regering op veiligheidsnetwerken te versterken, maatregelen te nemen en arrestaties te verrichten van mensen die overvallen plannen, voordat ze...

20130918bokoharam01

"We roepen de federale en provinciale regering op veiligheidsnetwerken te versterken, maatregelen te nemen en arrestaties te verrichten van mensen die overvallen plannen, voordat ze inderdaad uitgevoerd worden."

Daarvoor pleit de Nigeriaanse bisschoppenconferentie. "We feliciteren de regering voor de forse maatregelen tegen terrorisme die het aantal aanvallen van Boko Haram hebben doen afnemen", voegen de herders eraan toe. Deze groep islamitische fundamentalisten wil de sharia invoeren in Noord-Nigeria en vormt de ergste dreiging voor de veiligheid van het land. Het leger zegt enkele dagen geleden enkele trainingskampen te hebben aangevallen in de noordelijke provincie Borno en tien terroristen te hebben gedood.

Nieuwsbureau Reuters meldt dat alleen al in de laatste zes weken 230 mensen die betrokken waren bij acties van Boko Haram, zijn gedood. Dat is de meest gewelddadige aanval op Boko Haram sinds president Jonathan de noodtoestand afkondigde in de drie noordelijke provincies waar de aanwezigheid van fundamentalisten het grootst is: Adamawa, Borno en Yobe. De Nigeriaanse bisschoppen zeiden: "er moet nog veel gedaan worden om een eind te maken aan de plaag van wapendiefstal, ontvoering en ander geweld dat in het hele land voorkomt." Geweld lijkt zich als een olievlek over het land te verspreiden. "We merken dat de illegale import en gevaarlijke circulatie van kleine wapens onze burgers bereiken," merken de bisschoppen op.
Ook uit de bisschoppenconferentie kritiek op de plaag van corruptie in een land dat "rijkelijk beschikt over bodemschatten, hetgeen niet tot uiting komt in de levens van haar kinderen". "Frauduleus gebruik van belastinggeld berooft de burgers van basisvoorzieningen als goede wegen, elektriciteit, mobiele water voorzieningen." (kath.net)

foto: www. thisdaylive.com