Bij een aanval van Moslimextremisten op een Christelijke gemeenschap in het noorden van Nigeria zijn zestien doden gevallen. Onder de doden zijn twaalf kinderen, drie vrouwen en een man. Pastor James Musa Rike, voorganger van een plaatselijke protestantse kerk, verloor naast zijn vrouw ook drie van zijn kinderen. Hij heeft de allerlaatste momenten van hun levens van dichtbij meegemaakt.
Geschokt
Pastor Rike zegt dat de aanvallers op zijn huis afkwamen "en direct naar de slaapkamers gingen". Een vluchtpoging heeft enkele gezinsleden het leven gered. "We renden naar buiten de donkere nacht in, terwijl de militanten ons achterna zaten. Ze schoten mijn vrouw en twee kinderen neer." De pastor is diep geschokt door wat hij die nacht heeft gezien. "Mijn vrouw lag zwaargewond op de grond. Haar buik werd opengesneden met een kapmes. In haar laatste moment vroeg ze: "Is dit het einde tussen ons, zullen we hierna niet meer samen zijn?" Ik wist dat het niet lang meer zou duren, hield haar hand vast en zei: "Houd vast aan je geloof in Jezus en we zullen elkaar weerzien en nooit meer gescheiden zijn." Ze is 35 jaar geworden." Hij vervolgt: "Ik rende naar mijn dochter en zag dat ook haar buik was opengesneden. De ingewanden lagen om haar heen. Ik heb haar hand vastgehouden en begon te bidden, wetende dat ze ging sterven. Ze vertelde me dat ‘de Islamitische militanten haar toeschreeuwden om te zien hoe Jezus haar nu zou komen redden’. Ze reageerde door te zeggen dat ‘Jezus haar heeft gered en dat ze als ze sterft voor eeuwig bij Hem zal zijn". Mijn dochter is 13 jaar geworden."
Geloof
De zoon van Rike overleefde de aanval, een geadopteerde dochter ligt, met andere overlevenden, zwaargewond voor behandeling in het ziekenhuis. Pastor Rike zegt dat de gebeurtenis zijn geloof in Jezus versterkt heeft. "Wat de situatie ook mag zijn, ik zal Christus nooit verlaten. Iedereen is door God geschapen. Onze aanvallers moeten weten dat ze geen geweld moeten gebruiken dat leidt tot het vernietigen van kinderen van God."
Beroofd
Bij de aanval zijn meer dan twintig huizen afgebrand en zijn mensen beroofd van hun spullen. Onder de slachtoffers bevinden zich ook Katholieken en leden van een Evangelische kerk.
Verkiezingsgeweld
Het noorden van het land staat bekend om het religieus geweld dat er plaatsvindt. De aanval zou een reactie zijn op de honderden doden die onlangs vielen bij verkiezingsgeweld, nadat Moslims in opstand kwamen na de verkiezingsoverwinning van president Goodluck Jonathan, een Christen. Hij versloeg zijn islamitische opponent Muhammadu. Bij dat oproer werden meer dan tweehonderd kerken in brand gestoken.
Christenen
Nigeria telt ruim 158 miljoen inwoners, van wie de helft Christen is. 45 procent van de bevolking bestaat uit Moslims, die voornamelijk in het noorden wonen.
(Bron: KN/CDN)