Nigeria: opnieuw aanslagen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de onophoudelijke reeks aanslagen op Christenen in Nigeria zijn afgelopen weekeinde twaalf mensen in koelen bloede vermoord, meldt het Franse...
20121203_nigeria01

In de onophoudelijke reeks aanslagen op Christenen in Nigeria zijn afgelopen weekeinde twaalf mensen in koelen bloede vermoord, meldt het Franse persbureau AFP.

Zaterdagavond trok een groot aantal gewapende mannen onder het uitroepen van de kreet "Allahu Akbar" de Christelijke wijk van de noordelijke stad Chibok in.

Daarop gingen zij een aantal huizen binnen waarvan de bewoners, in totaal tien mensen, de keel werd doorgesneden.

Volgens lokale bronnen moet het om een aanslag van de extremistisch-Islamitische terreurgroep Boko Haram gaan. "Wie anders trekt zomaar huizen binnen om tien mensen de keel door te snijden?"

Hoewel de daders vuurwapens droegen doodden zij hun slachtoffers met messen "alsof het schapen waren".

Volgens ooggetuigen waren de huizen zorgvuldig uitgekozen. Na hun moordpartij staken de mannen huizen in brand. Een groot deel van de wijk werd daarbij in de as gelegd.

Dezelfde groep wordt ervan verdacht afgelopen zondag aanslagen te hebben gepleegd op drie kerken en een aantal grensposten. Daarbij zouden minstens twee politiemensen om het leven zijn gekomen.

Het gaat om ongeveer vijftig mannen die opereren vanuit buurland Kameroen. Zij openden het vuur op politieagenten en staken verschillende overheidskantoren in de stad Gamboru Ngala in brand.

Het is niet duidelijk of bij de aanvallen op de drie kerken ook slachtoffers zijn gevallen.

Vorige week zondag pleegde Boko Haram een dubbele bomaanslag op een kapel in een kazerne in Jaji. Daarbij kwamen elf mensen om.

Twee weken geleden werden in Gamboru Ngala pamfletten aangetroffen waarin vrouwen werd bevolen voortaan de sluier te dragen. Ook werd de verkoop van sigaretten verboden.

Vorige week werd een kleermaker doodgeschoten omdat hij "obscene" dameskleding maakte.

Met de aanvallen op politieposten en andere overheidsgebouwen wil de terreurbeweging demonstreren dat niemand veilig is in de regio.

 

Bron en foto: AFP